Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Speciální a nové technologie čištění odpadních vod (FCH-MCO_SNC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FCH-MCO_SNC - Speciální a nové technologie čištění odpadních vod, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Poskytnout přehled o integrovaném přístupu (stoková síť, čistírna odpadních vod a recipient) a prostředků (dynamické simulačné programy) k čistění odpadních vod, o decentralizovaných systémech odvádění a čistění odpadních vod, o speciálních metodách čistění a jejich intenzifikaci (kombinovaná suspendovaná a nárůstová biomasa, bioreaktory s membránovou separací kalu), o kontrole a řízení procesů, o metodách odstraňování mikropolutantů, o specifikaci a speciálních metodách čistění průmyslových odpadních vod (membránová separace, pokročilé oxidační postupy (AOPs), o postupech minimalizace produkce čistírenských kalů a o související legislativě.

Osnova

1. Centralizované a decentralizované čištění odpadních vod.2. Procesy probíhající v stokových sítích.3. Specifika domovních a malých čistíren odpadních vod.4. Systémy s kombinovanou suspendovanou a nárůstovou biomasou. 5. Membránové procesy. 6. Bioreaktory s membránovou separací kalu7. Monitorování a řízení procesů čištění odpadních vod.8. Matematické modely a simulační programy. 9. Využití dynamických simulačních programů.10. Specifikace a procesy (vyrovnávání množství a složení, flotace, stripování, adsorpce, srážení) čištění průmyslových odpadních vod. 11. Specifikace a procesy (AOPs, mokrá oxidace, oxidace v nadkritické oblasti vody) čištění průmyslových odpadních vod. 12. Snižování produkce čistírenských kalů.13. Integrovaný přístup k ochraně vod.

Literatura

Eckenfelder W. W. and Musterman J. L.: Activated Sludge Treatment of Industrial Wastewater,Technomic Publishing AG, Basel, Switzerland, 1995. (EN)Derco J.: Špeciálne a nové metódy čistenia odpadových vôd. PPT/PDF Verzia, 2013. Malý J., Hlavinek P., Čištění průmyslových odpadních vod. Noel 2000, Brno, ČR, 1996

Požadavky

Znalosti z kurzů Hydrochemie, Analytická chemie, Chemické inženýrství, Technologie úpravy vody, Praktikum z technologie vody I a II, Technologie čištění odpadní vody.

Garant

prof. Ing. Petr Hlavínek, CSc., MBA

Vyučující

prof. Ing. Petr Hlavínek, CSc., MBA