Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Syntézy polymerů (FCH-MCO_SPL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FCH-MCO_SPL - Syntézy polymerů, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu „Syntézy polymerů“ je prohloubit teoretické i praktické znalosti studentů v oblasti makromolekulární chemie. Přednáška se zabývá kinetikou a mechanismy vzniku polymerů a způsoby jejich laboratorních i průmyslových syntéz.

Osnova

1) Teoretické základy vzniku makromolekul. 2) Přehled důležitých monomerů a jejich výroba. 3) Mechanismy vzniku aktivních center a možnosti jejich transformace. 4) Porovnání mechanismů a kinetiky polymerací radikálových, aniontových, kationtových a koordinačních. 5) Elementární reakce iniciace, propagace, terminace a přenos. 6) Mechanismy živých polymerací. 7) Mechanismy a kinetika vzniku standardních a speciálních kopolymerů. 8) Mechanismy a reakční kinetika reakcí polykondenzačních a násobné polyadice.

Literatura

Kučera M.: Mechanismus a kinetika polymerací. Academia, Praha 1984. (CS)Kučera M.: Makromolekulární chemie. Synthesa makromolekul. VUTIUM, VUT Brno, Brno 1999. (CS)Vohlídal J.: Makromolekulární chemie. Univerzita Karlova, Karolinum, Praha 1995. (CS)Harper C. A.: Handbook of Plastics, Elastomers and Composites. McGraw–Hill, New York 2002. (CS)Mleziva J., Kálal J.: Základy makromolekulární chemie. SNTL, Praha 1986. (CS)Saechtling H.: International Plastics Handbook. Hanser, Munich 1983. (CS)

Požadavky

zkoušky organická chemie I, II, fyzikální chemie I, II, makromolekulární chemie

Garant

doc. RNDr. Jaroslav Petrůj, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Jaroslav Petrůj, CSc.