Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Praktikum ze speciální toxikologie (FCH-MCO_SPT_P)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FCH-MCO_SPT_P - Praktikum ze speciální toxikologie, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je poskytnout a naučit studenty přípravu abiotických a biotických matric pro stanovení vybraných toxických sloučenin, screeningovou techniku TLC (1D, 2D), Dalším cílem předmětu je seznámit studenty do problematiky testů toxicity a studenti osvojí metodiku a vyhodnocování testů toxicity (test viability,MTT test – testy cytotoxicity, test viability a cytotoxicity). Mezi cíle předmětu patří vyhodnocování Případových studií z toxikologie.

Osnova

1. Úvod do praktika, bezpečnost práce v toxikologické laboratoři2. Extrakční postupy přípravy biotických a abiotických matric3. Identifikace alkaloidů v druhu Nicotina tabacum4. Identifikace biologicky aktivních látek (deriváty pyranokumarinů)6. Aplikace TLC při stanovení PAHs a separace pomocí 2D TLC7. Identifikace toxických kovů a kvantifikace toxických kovů (kadmium, arsen) a abioických a biotických matricích metodou GF AAS8. Identifikace toxických kovů a kvantifikace toxických kovů (chrom, olovo) v biotických a biotických matricích metodou F AAS9. Test s neutrální červení – test viability10. MTT test – testy cytotoxicity11. Test s tropanovou modří – test viability a cytotoxicity12. Případová studie13. Zápočet

Literatura

Fenton, J.J., Toxicology, A case-Oriented Approach, CRC Press LCC, Florida, 2002 (CS)Hrdina, V. a kol., Přírodní toxiny a jedy, Galén, Praha, 2004 (CS)Doležalová: Elearningové studijní opory, https://www.vutbr.cz/elearning/course/view.php?id=121989 (CS)

Požadavky

Znalosti z obecné toxikologie, z přednášek ze speciální toxikologie, z analytické chemie, chemie životního prostředí, praktikum z analytické chemie I a II.

Garant

MVDr. Helena Zlámalová Gargošová, Ph.D.

Vyučující

MVDr. Helena Zlámalová Gargošová, Ph.D.