Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kapitoly z farmakologie (FCH-MCO_VKF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FCH-MCO_VKF - Vybrané kapitoly z farmakologie, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studenti se seznámí se základními farmaceutickými obory, předmětem jejich studia a základní farmaceutickou normou, kterou je lékopis. Z oblasti farmakologie pochopí základy mechanismu účinků léčiv, základní farmakokinetické parametry a seznámí se s vybranými indikačními skupinami léčiv. Z oblasti aplikačních forem léčiv budou probrány nejdůležitější farmaceutické pomocné látky jako základ pro formování lékových forem a jednotlivé lékové formy, jejich výroba, použití a kontrola jakosti.Přednášky budou obsahovat i poznatky o nových systémech určených pro řízené uvolňování a cílený přívod léčiv. Student získá základní přehled o léčivech a jejich formování do lékových forem.

Osnova

Osnova předmětu je uvedena v členění témat podle jednotlivých týdnů výuky:1.týden: Historie a vývoj farmacie.2.týden: Základní farmaceutické obory a předmět jejich studia3.týden Lékopis 4.týden Základy farmakodynamiky5.týden Základy farmakokinetiky6.týden Náplň studia speciální farmakologie7.týden Lékové formy a jejich aplikace8.týden Farmaceutické pomocné látky9.týden Kapalné lékové formy, jejich vlastnosti a použití10.týden Polotuhé lékové formy, výroba a jakostní parametry11.týden Tuhé lékové formy, jejich výrobní postupy a kontrola kvality12.týden Perorální systémy s řízeným uvolňováním léčiva, parenterální a oční systémy s řízeným uvolňováním léčiva13.týden Systémy pro cílenou biodistribuci léčiv

Literatura

Martínková J. a kol.: Farmakologie pro studenty zdravotnických oborů, Grada 2007 (CS)Komárek P., Rabišková M.: Technologie léků. Galén, Praha 2006. (CS)

Požadavky

Není specifikováno.

Garant

prof. Pharm.Dr. Miloslava Rabišková, CSc.

Vyučující

prof. Pharm.Dr. Miloslava Rabišková, CSc.