Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biochemie (FEKT-ABCH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-ABCH - Biochemie, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je poskytnout studentům základní znalosti o metabolismu na buněčné a orgánové úrovni a úloze klinické biochemie při studiu metabolismu a jeho poruch.

Osnova

1. Základy obecné a fyzikální chemie.2. Makro- a mikrobiogenní prvky, jejich význam v organismu.3. Struktura biochemicky významných organických sloučenin. 4. Trávení a metabolismus lipidů, sacharidů, bílkovin. 5. Funkce enzymů. Vitamíny a vztah ke kofaktorům.6. Biochemické pochody charakteristické pro hlavní orgány v těle. 7. Klinicko-biochemické parametry poruch metabolismu a jejich stanovení.8. Klinicko-biochemické metodiky a jejich význam.

Literatura

DOSTÁL, J., H. PAULOVÁ, J. SLANINA a E. TÁBORSKÁ. Biochemie pro bakaláře. 1. vyd. Brno: MU Brno, 2003. ISBN 80-210-3232-4. (CS)

Požadavky

Znalost chemie a biochemie na středoškolské úrovni.

Garant

Prof. RNDr. Eva Táborská, CSc.

Vyučující

Prof. RNDr. Eva Táborská, CSc.