Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bioinformatika (FEKT-ABIN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-ABIN - Bioinformatika, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je poskytnout studentům základní orientaci v problematice bioinformatiky, konkrétně v náhledu na strukturu informací v biologických databázích a způsob jejich využití a metodách analýzy sekvencí získaných z biologických databází.

Osnova

1. Sekvenace a obsah genomu.2. Biologické sekvence, genomické a proteomické databáze.3. Základní principy zarovnávání biologických sekvencí.4. Algoritmy zarovnávání biologických sekvencí.5. Skórování a skórovací systémy.6. Zarovnávání více sekvencí.7. Fylogenetika a fylogenetické stromy.8. Konstrukce fylogenetických stromů.9. Identifikace motivů v sekvencích.10. Algoritmy a optimalizace identifikace motivů.11. Predikce proteinových struktur.

Literatura

F. Cvrčková: Úvod do praktické bioinformatiky. Praha : Academia, 2006. ISBN 80-200-1360 (CS)A. D. Baxevanis, B. F. F. Ouellette: Bioinformatics – A Practical Guide to the Analysis of Genes and Proteins. Wiley-Interscience, 2005. ISBN 0-471-47878-4 (EN)Rosypal, S. Nový přehled biologie. Scientia, Praha 2003. ISBN 80-7183-268-5 (CS)

Požadavky

Student by měl být schopen vysvětlit základní principy klasické genetiky, měl by znát základní pojmy a zákony molekulární biologie a měl by ovládat základní znalosti z číslicového zpracování signálů. Obecně jsou požadovány znalosti na úrovni středoškolského studia.

Garant

prof. Ing. Ivo Provazník, Ph.D.

Vyučující

prof. Ing. Ivo Provazník, Ph.D.