Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lékařská diagnostická technika (FEKT-ALDT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-ALDT - Lékařská diagnostická technika, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je poskytnout studentům základní orientaci v oblasti měření základních elektrických i neelektrických biologických signálů a informace o významu parametrů udávaných u jednotlivých přístrojů.

Osnova

1. Záznamové elektrody, polarizace elektrod, druhy elektrod.2. Zesilovače pro biologické signály, požadavky na zesilovače a jejich řešení.3. Elektrokardiografie, vlastnosti EKG, princip činnosti a vlastnosti přístroje, .4. Elektroencefalografie, vlastnosti EEG, princip a vlastnosti přístroje, způsoby snímání mozkových signálů,doplňková zařízení k elektroencefalografu (fotostimulátor, fonostimulátor)..5. Elektromyografie, vlastnosti EMG signálů, princip a vlastnosti přístroje, stimulátory. 6. Fonokardiografie - princip přístroje pro snímání zvukových projevů srdce.7. Pletysmografie - impedanční a optické měření objemových změn.8. Měření krevního tlaku, měření invazivní i neinvazivní, princip použitých metod.9. Přístroje pro měření dýchání, 'apnea alarm', dechové objemy.10. Přístroje pro měření průtoku krve. 11. Měření teploty.12. Základy monitorovací techniky, funkce monitorů a jejich vazba na nemocniční informační systém.

Literatura

Navrátil,L., Rosina,J.: Medicínská biofyzika, Grada, 2005 (CS)Chmelař M.: Lékařská přístrojová technika 1, Akademické nakladatelství CERM, 1995 (CS)Chmelař M.: Lékařská laboratorní technika, skriptum VUT 2000 (CS)Rozman,J a kol.: Elektronické přístroje v lékařství, Academia, 2006 (CS)Bronzino, J.D. The Biomedical engineering Handbook, CRC Press, Boca Raton 1995 (EN)Kolář, R: Lékařská diagnostická technika, elektronická skripta VUT, 2007 (CS)

Požadavky

Student by měl být schopen popsat chování základních pasivních elektronických součástek (odpor, kapacitor, induktor) a dále by měl mít přehled o základních fyzikálních zákonech a vlastnostech fyzikálních polí na úrovni bakalářského studia.

Garant

doc. Ing. Radim Kolář, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Radim Kolář, Ph.D.Ing. Tomáš Šikner