Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Materiály a komponenty pro biomedicínu (FEKT-AMBM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-AMBM - Materiály a komponenty pro biomedicínu, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Navrhovaný předmět bude rozšiřovat znalosti studentů bakalářského studia FEKT v oblasti materiálů a jejich vlastností pro využití v biomedicíně

Osnova

1. Úvod - vazby , struktura, rozdělení, stavba hmoty na úrovni atomu a molekul, krystalická stavba hmoty.2. Vlastnosti povrchu a nanomaterialů – roviny, rozdělení nanostruktur.. Nanomateriály pro elektrotechniku – spintronika, nanofotonika, bionanotechnologie – nanosafety.3. Lékové formy, cílená cytostatika, nanomateriály využívané pro cytostatiku.4. Kovové a polymerní materiály a jejich využití v kardiologii.5. Materiály pro kontaktní a nitrooční čočky, polymery v lékařství.6 Měření koncentrace a parametrů kladných a záporných iontů. Speleoterapie.7. Nukleární magnetická resonanční spektroskopie a kompatibilita tkáňových implantátů.8. Plyny v lékařství a potravinářském průmyslu9. Minerální látky v lidském těle, vliv nadbytku, nedostatku.

Literatura

Sedlaříková a kol.: Materiály pro biomedicínu, elektronická skripta (CS)Bednář, B. a kol.: Nové materiály, Ediční středisko VŠCHT, Praha 1991 (CS)Vondrák, J., Sedlaříková,M.,Elektrochemická měření, elektronická verze (CS)Valečko,Z: Bioelektronika, BEN Technická literatura, Praha 2005 (CS)Navrátil,L. a kol: Medicínská biofyzika, GRADA 2005, Praha (CS)Žabka,M. a kol.:Moderní lékové formy ve farmaceutické technologii, Bratislava 2001 (CS)Pistoia, G.: Lithium Batteries, New Materials, Developments and Perspective, Elsevier Science B.V., Amsterodam, 1994 (EN)Liu,B. In vitro investigation of Fe30Mn6Si shape memory alloy as potential biodegradable metallic material, Material Letters 65 (2011) 540-543 (EN)

Požadavky

Student, který si zapíše tento předmět, by měl mít základní znalosti:- o vlivu stavby a struktury na vlastnosti materiálů - základní znalosti z oblasti materiálů ( kovy, polovodiče, izolanty )- základní informace o stavbě lidského těla- základní znalosti o pochodech v lidském těle- měl by být schopen na základě návodů pracovat s chemikáliemi- měl by mít základní znalosti z oblasti výpočetní techniky pro zpracování naměřených výsledků

Garant

doc. Ing. Marie Sedlaříková, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Marie Sedlaříková, CSc.