Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do molekulární biologie a genetiky (FEKT-AMOL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-AMOL - Úvod do molekulární biologie a genetiky, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je vzdělat studenty v oblastech buněčné a molekulární biologie a genetiky s přesahem do vývoje nových (bio)technologií a strategií souvisejících se zdravím člověka.

Osnova

buněčná organizace živých systémůstruktura a funkce buněčných organelpřenos a regulace genetické informacesyntéza a metabolizmus proteinůbuněčné membrány a energetický metabolizmus buněkbuněčné jádro a struktura chromozomůcytoskeletární aparát buněkbuněčný cyklus a mitózamezibuněčné interakce a buněčné signálováníkmenové buňky a strategie buněčné terapienádorová transformace buněkzáklady Mendelovské genetikypoškození a oprava DNA v souvislosti se stabilitou genomugenetické inženýrství a základy molekulární diagnostiky

Literatura

NEČAS, Oldřich et al. Obecná biologie pro lékařské fakulty. 3. přepracované vyd. Jinočany: H+H, 2000. ISBN 80-86022-46-3. (CS)CAMPBELL, Neil a Jane REECE. Biologie, 1. vyd. Computer press, 2006. ISBN 80-251-1178-4. (CS)ALBERTS, Bruce et al. Základy buněčné biologie: úvod do molekulární biologie buňky. 2. vyd. Ústí nad Labem: Espero 
Publishing, 2006. ISBN 80-902906-2-0. 
 (CS)

Požadavky

Studenti, kteří studují předmět Úvod do molekulární biologie a genetiky, by měli mít dobré základy obecné biologie člověka ze středních škol. Dále předmět předpokládá obecné znalosti z chemie a schopnost pochopit souvislosti mezi biologií, genetikou a technicky orientovanými obory, které jsou podstatné pro vývoj nových biomedicínských technologií.

Garant

prof. Ing. Petr Dvořák, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Petr Dvořák, CSc.