Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná biofyzika (FEKT-AOBF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-AOBF - Obecná biofyzika, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Získání základního přehledu v oblasti obecné a lékařské biofyziky s důrazem tzv. fyziologickou biofyziku a na působení fyzikálních faktorů na živé organismy.

Osnova

1. Struktura hmoty a její biofyzikální souvislosti, 2. Molekulární biofyzika včetně základních přístrojových metod, 3. Biofyzika membrán, 4. Biofyzika smyslových modalit (sluch a zrak), 5. Orgánová biofyzika (biomechanika kardiovaskulárního a respiračního systému,6. Biofyzika mechanických sil a ultrazvuku, 7. Mikroskopie a další vybrané optické metody, 8. Působení fyzikálních faktorů na živou hmotu, včetně lékařských aplikací (fyzikální terapie, invazivní metody),9. Přehled účinků ionizujícího záření na živou hmotu.

Literatura

HRAZDIRA, Ivo a Vojtěch MORNSTEIN. Lékařská biofyzika a přístrojová technika. Brno: Neptun, 2004. ISBN 80-902896-1-4. (CS)NAVRÁTIL, Leoš a Jozef ROSINA. Medicínská biofyzika. Praha: Grada, 2005. ISBN 80-247-1152-4. (CS)HOBBIE, Russell a Bradley ROTH. Intermediate physics for medicine and biology. New York: Springer, 1997. ISBN 978-0-387-49885-0. (EN)GLASER, Roland. Biophysics. Berlin: Springer, 2001. ISBN 3540670882. (EN)

Požadavky

Jsou požadovány znalosti o fyzikálních polích, tj. znalosti získané v předmětech Fyzika I a Fyzika II. Dále pak znalosti z obecné fyzikální chemie, tj. znalosti získané v předmětu Biochemie.

Garant

Prof. RNDr. Vojtěch Mornstein, CSc.

Vyučující

Prof. RNDr. Vojtěch Mornstein, CSc.