Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Patologická fyziologie (FEKT-APFY)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-APFY - Patologická fyziologie, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty se základními principy etiopatogenetického uvažování a jejich vztahu k nemocem a patologickým stavům.

Osnova

1. Vymezení oboru patologická fyziologie - zdraví a nemoc - etiologie a patogeneze.2. Zevní faktory vzniku nemocí – fyzikální, chemické a biologické patogenní faktory.3. Zánět.4. Buňka a buněčné interakce v patogenezi tkáňového poškození. Hojení ran. Maligní transformace.5. Poruchy funkce imunitního systému – imunodeficience, přecitlivělost, autoimunita.6. Základy genetiky – monogenní vs. civilizační nemoci.7. Patofyziologie krvetvorby.8. Patofyziologie kardiovaskulárního systému.9. Patofyziologie dýchací soustavy.10. Patofyziologie vylučovací soustavy.11. Patofyziologie trávicí soustavy.12. Patofyziologie hormonů.13. Patofyziologie nervového a svalového systém.

Literatura

KAŇKOVÁ, Kateřina et al. Patologická fyziologie pro bakalářské studijní programy. Brno: MU Brno, 2003. ISBN 80-2103-112-3. (CS)VAŠKŮ, Anna et al. Praktikum z patologické fyziologie. 1. vyd. Brno: MU Brno, 2000. ISBN 80-210-2318-X. (CS)HALL, John a Arthur GUYTON. Textbook of Medical Physiology. Saunders, 2005. ISBN 07-2160-240-1. (EN)

Požadavky

Jsou požadovány znalosti biologie člověka na úrovni středoškolského studia. Student by měl umět stručně popsat činnost základních systémů lidského organismu.

Garant

Prof. MUDr. Anna Vašků, CSc.

Vyučující

Prof. MUDr. Anna Vašků, CSc.