Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Silnoproudá a přístrojová elektrotechnika (FEKT-ASPE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-ASPE - Silnoproudá a přístrojová elektrotechnika, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem je získání základních poznatků o silnoproudých elektrotechnických zařízeních. Součástí je praktická zkušenost s napájecími zdroji, usměrňovači a konstrukcí elektrických a elektronických přístrojů. Získání znalostí o rozvodných soustavách, připojování spotřebičů a jejich chráněním.

Osnova

Přednášky:1.Rozvodné soustavy, trojfázové systémy a připojování spotřebičů s ohledem na lékařské aplikace. Problematika jištění a chránění. 2.Stejnosměrné a střídavé napájecí zdroje, usměrňovače, stabilizátory. Elektrochemické zdroje. Záložní zdroje.3.Vlastnosti a konstrukce elektrických strojů a přístrojů – transformátory, generátory, střídavé a stejnosměrné točivé stroje. 4.Bezpečnost konstrukce elektrických zařízení. 5.Aplikace vysokých napětí v biomedicínských aplikacích - lasery, fotonásobiče, rentgenky, piezoelektrické členy. Zesilovače pro vysoká napětí.6.Elektromagnetická kompatibilita.Laboratorní cvičení:Laboratorní cvičení 1 (Úvod do laboratorních úloh ,seznámení s přístrojovým vybavením laboratoře)Laboratorní cvičení 2 (Základní elektrotechnické součástky v obvodech střídavého proudu, přechodné děje)Laboratorní cvičení 3 (Konstrukce jednoduchého usměrňovače a měření jeho vlastností)Laboratorní cvičení 4 (Stabilizovaný zdroj napětí)Laboratorní cvičení 5 (Vlastnosti elektrochemických zdrojů)Laboratorní cvičení 6 (Vlastnosti síťového transformátoru)Laboratorní cvičení 7 (Testování elektrické bezpečnosti přístrojů ve zdravotnictví)Laboratorní cvičení 8 (Krokové motory pro robotické medicínské aplikace)Laboratorní cvičení 9 (Měření vlastností spínaných zdrojů)Laboratorní cvičení 10 (Oddělené napájení pro plovoucí vstupy a výstupy přístrojů a optočleny)Laboratorní cvičení 11 – náhradní termín

Literatura

Měřička,J., Hamata,V., Voženílek, P.: Elektrické stroje, ČVUT Praha, 1994 (CS)Havelka, O. a kol.: Elektrické přístroje, SNTL, 1985 (CS)

Požadavky

Jsou požadovány základy elektroniky a znalosti na úrovni středoškolského studia a znalosti z absolvovaných předmětů.

Garant

doc. Ing. Milan Chmelař, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Milan Chmelař, CSc.