Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biostatistika (FEKT-ASTA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-ASTA - Biostatistika, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem výuky je poskytnout studentům dostatečné znalosti ke sběru, organizaci a statistické analýze klinických dat včetně prezentační a interpretační koncovky.

Osnova

1. Úvod do statistiky, testování hypotéz. Stochastická rozložení, distribuční funkce, frekvenční tabulky, kvantily. Tabulky modelových rozložení. Výběry z biologických populací, zpracování dat. Úvod do plánování výběrů. 2. Spojitá, ordinální a nominální data v biologii. Odhady výběrových parametrů. Procenta a indexy jako odvozená biologická data. 3. Rozložení spojitých proměnných - testování hypotéz, grafické metody. Rozložení binárních proměnných - testování hypotéz, grafické metody. 4. Jednovýběrové testy. Testování hypotéz o parametrech výběrových populací: výběrový průměr, medián, směrodatná odchylka, rozptyl. Výběrové a experimentální plány pro testování parametrů výběrových populací. 5. Aplikace binomického a Poissonova rozložení v biologii, modelování pomocí binomického rozložení. Jednovýběrové testy o binomickém parametru p a Poissonově konstantě. 6. Srovnávání parametrů dvou výběrových populací. Experimentální plány - zcela znáhodněný a párový. Parametrické a neparametrické metody. Formální prezentace srovnání dvou výběrových populací v literatuře. Grafické metody. 7. Analýza binárních a ordinálních dat. Test dobré shody: genetika, molekulární biologie, ekologie. Analýza R x C kontingenčních tabulek, diskriminace kategoriálních dat. Binomický test a test homogenity binomických četností. 8. Korelační analýza. Parametrická a pořadová korelace (kovariance, korelační koeficienty, koeficienty podobnosti). Korelační a kovarianční matice. Parciální korelace. 9. Analýza rozptylu (ANOVA): modely jednoduchého třídění pro experimentální a ekologická data. Neparametrické metody analýzy rozptylu. 10. ANOVA dvojného třídění, testování interakcí jednoho nebo více pokusných zásahů, formální prezentace výsledků analýzy rozptylu.11. Úvod do regresní analýzy. Regresní analýza přímky. Analýza rozptylu v regresní analýze přímky. Lineární regrese. Analýza reziduí regresních modelů. 8. Uživatelův přístup k počítači, jeho profile, lokální data. 9. Sítě, Internet. 10. Zásady tvorby databází a správy dat s ohledem na zajištění kvality dat (QA/QC). BLOK C: Plánování, management a hodnocení klinických studií11. Základní terminologie, etické a právní aspekty. 12. Analýza dat v KHL. 13. Randomizace a průběžný monitoring plánovaného experimentu.

Literatura

ALTMAN, Douglas. Practical statistics for medical research. London: Chapman and Hall, 1991. ISBN 0412276305. (EN)HAVRÁNEK, Tomáš. Statistika pro biologické a lékařské vědy. 1. vyd. Praha: Academia, 1993. ISBN 80-200-0080-1. (CS)MELOUN, Milan a Jiří MILITKÝ. Statistické zpracování experimentálních dat. 1. vyd. Praha: Plus, 1994. ISBN 80-85297-56-6. (CS)ZAR, Jerrold. Biostatistical analysis. New Jersey: Prentice Hall, 1984. ISBN 978-0321656865. (EN)CHOW, Schein-Chung a Jen-Pei LIU. Design and analysis of clinical trials: concepts and methodologies. 2. vyd. John Wiley and Sons, 1998. ISBN 978-0-471-24985-6. (EN)McFADDEN, Eleanor. Management of data in clinical trials. 2. vyd. John Wiley and Sons, 2007. ISBN 978-0-470-04608-1. (EN)MEINERT, Curtis. Clinical trials: design, conduct, and analysis. Oxford University Press, 1996. ISBN 0195035682. (EN)Vyhláška o správné klinické praxi a bližších podmínkách klinického hodnocení léčivých přípravků. In: Sbírka zákonů České Republiky, 2008, částka 72, s. 3246-3297. Dostupná z: http://aplikace.mvcr.cz/sbirka-zakonu/SearchResult.aspx?q=2010&typeLaw=zakon&what=Rok&stranka=8. (CS)Zákon 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů. In: Sbírka zákonů České Republiky, 2000, částka 32. Dostupný z: http://www.mpsv.cz/ppropo.php?ID=z101_2000o. (CS)

Požadavky

Jsou požadovány znalosti na úrovni středoškolského studia matematiky, práce s PC, základy práce s MS Office, zejména MS Excel.

Garant

doc. RNDr. Ladislav Dušek, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Ladislav Dušek, Ph.D.