Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Číslicové zpracování signálů a obrazů (FEKT-AZSO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-AZSO - Číslicové zpracování signálů a obrazů, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

- pochopení základních pojmů a jejich vztahů v oblasti zpracování signálů a obrazů, - představení nejdůležitějších přístupů a metod zpracování a analýzy signálů a obrazů - srozumitelná interpretace a demonstrace odpovídajících praktických postupů

Osnova

1. Základní pojmy v oblasti signálů 1 (spojitý signál, periodický a neperiodický, deterministický a náhodný, parametry)2. Základní pojmy v oblasti signálů 2 (harmonický rozklad, Fourierova transformace a spektrum)3. Základní pojmy v oblasti systémů (I-O popis, klasifikace, impulsní odezva, konvoluce, frekvenční. char.)4. Číslicové signály 1 (vzorkování, digitální signál a jeho spektrum, vzork. teorém, rekonstrukce)5. Lineární filtrace 1 (podstata FIR filtrace, vlastnosti a realizační možnosti)6. Lineární filtrace 2 (podstata IIR filtrace, vlastnosti, realizační možnosti, srovnání s FIR filtrací)7. Číslicové signály 2 (náhodné signály, užitečný signál a šum, repetiční signály, komplexní signály) 8. Kumulační zpracování signálů (jednorázová a klouzavá kumulace, exponenciální kumulace)9. Korelační a frekvenční analýza signálů (odhad a interpretace korelační funkce, odhad a interpretace spektra deterministického a náhodného signálu)10. Základy signálové reprezentace obrazů (dvojrozměrný signál, spojitý a diskretní obraz, vzorkování, náhodná pole, dvojrozměrné spektrum obrazu)11. Reprezentace digitálních obrazů a operátorů (klasifikace operátorů, základní bodové a lokální operátory) 12. Základní metody úprav obrazů (transformace jasu a barev, zostřování, vyhlazování šumu, geometrické transformace, lícování a fúze)13. Princip rekonstrukce obrazů z tomografických projekcí (projekce, Radonova transformace, princip algebraických metod)

Literatura

J. Jan: Číslicová filtrace, analýza a restaurace signálů (2. vydání), VUTIUM (Brno) 2002 (CS)V. Šebesta: Signály a systémy. Skripta VUT (CS)J. Jan: Digital Signal Filtering, Analysis and Restoration. IEE Press (London) 2000 (EN)E. Kamen: Introduction to Signals and Systems. MacMillan 1987 (EN)J. Jan: Medical Image Processing, Reconstruction and Restoration. CRC (USA) 2006 (EN)

Požadavky

úspěšné zvládnutí látky předchozího studia, zejména: - základní vysokoškolské matematiky, včetně komplexních integrálních trasnformací (Laplace, Fourier)- uvedení do teorie systémů se spojitým časem

Garant

prof. Ing. Jiří Jan, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Jiří Jan, CSc.Ing. Roman JakubíčekIng. Lucie MaršánováIng. Martin Vítek, Ph.D.