Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Analogové elektronické obvody (FEKT-BAEO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-BAEO - Analogové elektronické obvody, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty se základními principy analogových elektronických obvodů, ukázat možnosti využití počítače při jejich analýze a prohloubit dovednosti studentů při zjišťování vlastností obvodů měřením.

Osnova

1. Elektronické obvody: základní pojmy a dělení, obvodové funkce, kmitočtové charakteristiky. 2. Prvky elektronických obvodů: lineární a nelineární dvojpóly a dvojbrany, řízené zdroje, funkční bloky, operační zesilovače.3. Modelování reálných obvodových prvků: aproximace charakteristik, polovodičová dioda, tranzistor, operační zesilovač. 4. Elektronický obvod jako lineární dynamická soustava: základy teorie stability a zpětné vazby.5. Obvody s operačními zesilovači: napěťové a proudové zesilovače, převodníky U/I a I/U, funkční bloky a nelineární měniče. 6. Elektrické filtry: klasifikace, pasivní filtry 1. a 2. řádu, aktivní filtry, filtry vyšších řádů, filtry se syntetickými prvky.7. Základní stupně s tranzistory: zapojení se společným emitorem, kolektorem a bází, zpětná vazba v tranzistorových stupních, kmitočtové vlastnosti.8. Obvody s tranzistory: zdroje proudu, proudová zrcadla, Darlingtonovo zapojení, kaskádní řazení stupňů, diferenční zesilovač.9. Zesilovače: dělení a parametry, třídy zesilovačů, širokopásmové a úzkopásmové (laděné) zesilovače, vf zesilovače třídy C. 10. Výkonové nf zesilovače: klasifikace, zesilovače třídy A, B a AB, speciální třídy zesilovačů.11. Obvody napáječů: stabilizátory proudu a napětí, usměrňovače, násobiče a měniče napětí.12. Měniče signálů: omezovače, analogové násobičky, modulátory AM, měniče kmitočtu a směšovače.13. Generátory signálů: oscilátory se záporným diferenciálním odporem, oscilátory LC a krystalové, oscilátory RC, laděné oscilátory.

Literatura

BRANČÍK, L.; DOSTÁL, T. Analogové elektronické obvody. Přednášky. Brno: MJ Servis, s.r.o., 2007. s. 1-125. ISBN: 978-80-214-3525- 4. (CS)BRANČÍK, L.; DOSTÁL, T. Analogue electronic circuits. Lectures. Brno: MJ Servis, s.r.o., 2007. s. 1-103. ISBN: 978-80-214-3514- 8. (EN)BRANČÍK, L.; DOSTÁL, T. Analogové elektronické obvody. REL0715. Brno: FEKT VUT v Brně, 2007. s. 1-193. (CS)BRANČÍK, L.; DOSTÁL, T. Analogue electronic circuits. UREL FEKT VUT v Brně: FEKT VUT v Brně, 2006. s. 1 ( s.) (EN)DOSTÁL, J., Operační zesilovače. Praha: BEN, 2005. (CS)HÁJEK, K., SEDLÁČEK, J., Kmitočtové filtry. Praha: BEN, 2002. (CS)KOLKA, Z.; BIOLEK, D.; BIOLKOVÁ, V.; BIOLEK, Z. Modelování a simulace pomocí PSpice. Brno: Tribun EU, 2011. (CS)PEASE, R. A., Analog Circuits (World Class Designs). Burlington: Newnes, 2008. (EN)CHEN, W. K., The Circuits and Filters Handbook (Second Edition). Boca Raton: CRC Press, 2003. (EN)YANG, W. Y., LEE, S. C., Circuit Systems with MATLAB and PSpice. Singapore: John Wiley & Sons (Asia), 2007. (EN)

Požadavky

Jsou požadovány znalosti na úrovni elektrotechnických předmětů prvního ročníku studia. Student by měl být schopen:- diskutovat základní principy a teorémy platné pro elektrické obvody,- řešit lineární a jednoduché nelineární rezistivní obvody,- řešit lineární obvody v harmonickém ustáleném stavu,- diskutovat vlastnosti pasivních lineárních obvodů 1. a 2. řádu – články RC a RL, rezonanční obvody RLC,- vyjádřit přenosovou a imitanční funkci obvodu v komplexním a operátorovém tvaru,- specifikovat druhy polovodičových diod a tranzistorů a diskutovat jejich funkci,- vybrat a použít vhodné měřicí přístroje pro změření parametrů elektronického obvodu,- použít základní režimy simulačního programu PSpice,- vytvořit jednoduchý program (funkci) v jazyku Matlab.

Garant

prof. Ing. Lubomír Brančík, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Lubomír Brančík, CSc.Ing. Ivana Jakubová