Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Číslicová řídicí technika (FEKT-BCRT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-BCRT - Číslicová řídicí technika, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu je seznámit studenty s praktickým návrhem, realizací a nastavováním parametrů jednoduchých i pokročilých řídicích algoritmů při řízení reálných technologických procesů. Podrobně jsou probrány všechny aspekty nasazení regulátoru v řídicí smyčce. V projektu ve cvičení student navrhne, odladí a ověří jednoduchý řídicí algoritmus pracující v reálném čase.

Osnova

Přednáška:Fyzikální podstata řízení. Návrh a realizace spojitých regulátorů PID typu. Varianty řídicích algoritmů regulátoru PID typu, jejich realizace, nastavování a vzájemné porovnání, beznárazové přepínání a ochrana proti přebuzení. Návrh a realizace diskrétních analogií spojitých PID regulátorů, různé varianty řídicích algoritmů, jejich realizace a vzájemné porovnání, beznárazové přepínání a ochrana proti přebuzení. Filosofie procesu identifikace a návrhu řídicího algoritmu. Optimalizace nastavení parametrů regulátorů, adaptivní systémy, automaticky se nastavující regulátory. Specifické problémy adaptivního řízení.Umělá inteligence v řízení (Neuronové sítě, Fuzzy regulátory, Optimalizace genetickými algoritmy )Operační systém reálného času. Programování v reálném čase, programovací jazyky, synchronizační prostředky. Programové vybavení pro řídicí systémy. Základní řídicí struktury, popisy a typy technologického procesu, vliv na člověka a společnost. Implementace složitých řídicích algoritmů do reálného procesu. Styk řídicího systému s prostředím, stykové obvody, číslicové vstupy a výstupy, analogové vstupy a výstupy, napěťový a proudový vstup a výstup, galvanické oddělení. Čidla a normalizační členy, vedení signálu, vlivy rušení.Číslicová a analogová filtrace. Cvičení:Úvodní cvičení (organizace, instruktáž, bezpečnost a seznámení s pracovištěm). Demonstrační cvičení. Programování S-funkcí, realizace diskrétního filtru.Realizace PID regulátoru, ověření na simulačním modelu. Diskrétní analogie spojitého PID regulátoru, ověření na simulačním modelu.Simulace v reálném čase v programu MATLAB. Ověření PID regulátorů na fyzikálních modelech. Omezení přebuzení regulátoru. Další varianty PID regulátorů, beznárazové přepínání mezi regulátory. Zadání semestrálního projektu.Řízení fyzikálních modelů.Řízení tepelného tunelu.Řízení synchronních motorů.Petriho sítě a řízení binárních modelů.Odevzdávání protokolu, zápočet.

Literatura

Aström,K.J.-Wittenmark,B.:Computer-Controlled Systems, Theory and Design, Prentice-Hall Inc., London 1997 (EN)Veleba, V.: Číslicová řídicí technika - počítačová cvičení. Skriptum VUT FEKT, Brno, 2005. (CS)Pivoňka, P.: Číslicová řídicí technika. VUT v Brně, skriptum, 111s, 2013 (CS)

Požadavky

Základní znalosti a pojmy z teorie řízení: popis dynamického systému v Laplaceově a Z transformaci, stabilita, dynamika a přesnost v ustáleném stavu. Doporučený rozsah předběžných znalostí je dán kurzy BSAS a BRR1. V kurzu je vysvětlena fyzikální podstata řízení s pomocí jednoduchých matematických vztahů. Studenti si významě prohloubí a pochopí vzájemné souvislosti při návrzích řídicích systémů používaných v praxi.

Garant

prof. Ing. Petr Pivoňka, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Petr Pivoňka, CSc.Ing. Jakub Dokoupil, Ph.D.