Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Digitální obvody (FEKT-BDIO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-BDIO - Digitální obvody, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty se současným stavem digitální techniky vhodnou kombinací teorie, intuitivniho přístupu a praktického cvičení na vývojových kitech s obvodem FPGA. Studenti se výuce naučí metodice návrhu digitálních obvodů, která je aplikovatelná na jakoukoliv platformu – FPGA, ASIC, diskrétní řešení.

Osnova

1. Základy digitálních obvodů2. Jazyk VHDL a obecná syntaxe, ruční návrh digitálních obvodů3. Soubežné příkazy a metodika návrhu, VHDL vs. ruční návrh digitálních obvodů4. Souběžné příkazy a komplexní příklady, VHDL vs. ruční návrh digitálních obvodů5. Hazardní stavy a jejich ošetření, vstupní a výstupní posilovače, typy popisu v jazyce VHDL, metastabilita6. Sekvenční příkazy a metodika návrhu7. Sekvenční příkazy a komplexní příklady, metastabilita8. Teorie stavových automatů, enkódování, kritická cesta9. Korektní popis v jazyce VHDL a převod do schematické reprezentace, metodika zápisu sekvenčních obvodů10. Praktický návrh sekvenčních systémů a stavových automatů11. Paměti SRAM, DRAM, SDRAM, FLASH12. Úvod do problematiky návrhu digitálních integrovaných obvodů

Literatura

číslicové systémy a jazyk VHDL, Pinker Jiří, Poupa Martin (CS)Skahill, K., VHDL for Programmable Logic, Addison-Wesley, 1996, ISBN 0-201-89573-0. (EN)

Požadavky

Student, který si zapíše předmět, by měl být schopen:- popsat základní logické hradla NAND, NOR, AND, OR, XOR, INV- převod mezi číselnými soustavami, zejména být obeznámen s binární soustavou- popsat technologii CMOS, znát funkci NMOS a PMOS tranzistoru- základy vývojových diagramů a jejich využití

Garant

doc. Ing. Lukáš Fujcik, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Lukáš Fujcik, Ph.D.