Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektronické praktikum (FEKT-BELP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-BELP - Elektronické praktikum, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je naučit studenta základům efektivní experimentální činnosti v elektronické laboratoři a připravit ho tak jednak pro laboratorní cvičení navazujících odborných předmětů, jednak pro samostatnou práci během studia (např. na praktické části semestrálních a závěrečných prací) i v praxi. Dalším cílem je poskytnout studentům úvodní povědomí o možnostech počítačové simulace elektronických obvodů, a to v úzké návaznosti na experimentální činnost.

Osnova

1) Základní seznámení s vybavením elektronické laboratoře, bezpečnost práce2) Zdroje napětí, funkční generátory, přístroje pro měření napětí3) Digitální paměťový osciloskop - základní a pokročilá obsluha (např. FFT, zobrazení složitějších průběhů) 4) Relativní měření v decibelech5) Seznámení s počítačově řízeným pracovištěm a s některými programy pro sběr a zpracování naměřených dat 6) Měření modulové a fázové frekvenční charakteristiky jednoduchého pasivního filtru7) Počítačové cvičení I: úvodní seznámení s programem OrCAD PSpice8) Počítačové cvičení II: další analýzy v PSpice9) Počítačové cvičení III: individuální návrh jednoduché desky plošných spojů v programu Eagle10) Konstrukční cvičení I: sestavení a oživení zadaného obvodu na nepájivém kontaktním poli11) Konstrukční cvičení II: Seznámení s technologií výroby plošných spojů na Ústavu radioelektroniky, rozbor navržených plošných spojů (časté chyby návrhu) 12) Konstrukční cvičení III: osazení a oživení zapojení na individuálně navržené desce plošného spoje13) Závěrečný praktický test

Literatura

JAKUBOVÁ, I., KOLKA, Z., KOVÁŘOVÁ, J., PETRŽELA, J. Elektronické praktikum. [online] Dostupné na: https://www.vutbr.cz/www_base/priloha.php?dpid=20858 (CS)User's manuals of measuring instruments and software [online]. Available at websites of producers (EN)JURÁNEK, A., HRABOVSKÝ, M. EAGLE pro začátečníky. BEN-technická literatura, Praha, 2007. (CS)PLÍVA, Z. EAGLE prakticky. BEN-technická literatura, Praha, 2011. (CS)KOLKA, Z., BIOLEK, D., BIOLKOVÁ, V., BIOLEK, Z. Modelování a simulace pomocí PSpice. tribun EU, 2011. (CS)

Požadavky

Jsou požadovány vybrané středoškolské znalosti z matematiky (goniometrické funkce sin, cos s argumentem ve stupních a v radiánech, logaritmus, jednoduché logaritmické rovnice, integrály jednoduchých funkcí jedné proměnné) a z elektrotechniky (vyjádření střední a efektivní hodnoty napětí). Všechny potřebné znalosti jsou v rámci předmětu, který je určen pro 1. ročník bakalářského studia, opakovány a procvičovány na konkrétních příkladech. Student musí mít platné přezkoušení z bezpečnostních předpisů §4.

Garant

Ing. Ivana Jakubová

Vyučující

Ing. Ivana Jakubová