Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektrické přístroje (FEKT-BEPR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-BEPR - Elektrické přístroje, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Poznat (popsat a vysvětlit) - základní jevy v elektrických přístrojích, - funkce a použití elektrických přístrojů nn, vn a vvn v elektrických obvodech.

Osnova

1. Základní funkce a namáhání přístrojů nn a vn (statické a dynamické stavy, energie mechanická, elektromagnetická, tepelná, atd.).2. Zapínání a vypínání elektrických obvodů (dynamický zapínací proud, vypínací zotavené napětí na kontaktech).3. Silové účinky proudu v el. přístroji (vodiče rovnoběžné, kolmé, zůžené, kontaktní, blízké feromagnetikum).4. Tepelné účinky proudu v el. přístroji (ustálené oteplení, krátkodobé oteplení, kontakty, izolanty, dovolené oteplení ustálené a krátkodobé ).5. Vypínání obvodů bez el. oblouku. Elektrické výboje. Vypínací proces s el. obloukem. Zotavené napětí.6. Vypínání provozních a zkratových proudů.7. Elektrické kontakty (síly přítlačné a odpudivé, měknutí a svaření kontaktů).8. Elektrické přístroje bezobloukové (odpojovače, uzemňovače a zkratovače) a provozní (spínače, stykače, úsečníky, odpínače). Konstrukce a vlastnosti.9. Výkonové el. přístroje (pojistky, jističe, vypínače). Konstrukce a vlastnosti.10. Přístrojové transformátory a zapouzdřené systémy s SF6. Konstrukce a vlastnosti.11. Základy jištění elektrických zařízení v obvodech (pojistky, jističe, selektivita).12. Jištění el. vedení proti přetížení.13. Jištění el. vedení proti zkratu.Laboratorní cvičení:-Zapínání obvodu stejnosměrného a střídavého proudu (B),-Měření oteplení elektrického přístroje (D, M)-Stanovení parametrů zotaveného napětí při bezobloukovém vypínání RLC obvodu (D, M) .-Měření voltampérové charakteristiky stejnosměrného oblouku (B).-Měření na jističi (V),-Měření dynamické charakteristiky elektrického oblouku (B),-Měření charakteristiky tepelného relé (D, M)-Měření na proudovém chrániči (V),-Měření tahové charakteristiky elektromagnetu (D, M),-Jištění zařízení proti přetížení - práce s vypínacími charakteristikami (V, B),-Jištění zařízeni proti zkratu - práce s moderními prostředky (B, V)

Literatura

Kříž, M.: Dimenzování a jištění elektrických zařízení, IN-EL,spol.s r.o., Praha, 2008 (druhé vydání).Vávra.Z.:Vysoké napětí a elektrické přístroje,Část II:Elektrické přístroje,elektronický text,FEKT VUT v Brně, 2003Vávra,Z., Vaněk,J.:Vysoké napětí a elektrické přístroje, Laboratorní a numerická cvičení, Část II: Elektrické přístroje, elektronický text, FEKT VUT v Brně, 2003.Havelka,O. a kol.: Elektrické přístroje, SNTL, 1985.Browne,T.,E.: Circuit interruption,N.York,1984.Vávra,Z., Vaněk,J.:Vysoké napětí a elektrické přístroje, Laboratorní a numerická cvičení, Část II: Elektrické přístroje, elektronický text, FEKT VUT v Brně, 2003.Havelka,O. a kol.: Elektrické přístroje, SNTL, 1985.Browne,T.,E.: Circuit interruption,N.York,1984.Vávra.Z.:Vysoké napětí a elektrické přístroje,Část II:Elektrické přístroje,elektronický text,FEKT VUT v Brně, 2003

Požadavky

Student, který si zapíše předmět BEPR by měl znát z matematiky:Aplikovat goniometrické funkce. Skalární a vektorový součin vektorů. Integrální a diferenciální počet funkce jedné proměnné. Student, který si zapíše předmět BEPR by znát (mít odborné znalosti):Stavbu atomu. Základní vztahy elektrického pole. Základní zákony elektrotechniky (Coulomb, Ohm, Faraday, Ampér, Kirchhoff). Základní vztahy magnetického pole. Sílu působící na náboj a mezi vodiči. Diferenciální rovnice popisující obvody RL, RC, RLC. Základní přechodné děje. Vykonané zkoušky z BFY1 a 2, BMA1, 2 a 3 a BEL1 a 2.

Garant

doc. Ing. Bohuslav Bušov, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Bohuslav Bušov, CSc.