Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektrické stroje (FEKT-BESB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-BESB - Elektrické stroje, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit studenty s principem činnosti a provozními vlastnostmi transformátorů, asynchronních strojů, stejnosměrných strojů a synchronních strojů. Získané teoretické vědomosti ověřit v laboratoři měřením provozních vlastností elektrických strojů.

Osnova

1. Základní zákony a vztahy používané v teorii elektrických strojů. 2. Princip elektromechanické přeměny energie. 3. Transformátory. Ideální transformátor, reálný transformátor, základní rovnice. 4. Princip činnosti a konstrukce výkonových transformátorů 5. Trojfázové transformátory, zapojování vinutí, paralelní chod. 6. Magnetický obvod a vinutí elektrických strojů točivých. Princip činnosti Asynchronního stroje, vznik točivého pole.7. Náhradní obvod, základní rovnice a momentová charakteristika. 8. Spouštění trojfázových asynchronních motorů na síť, regulace otáček. 9. Jednofázový asynchronní motor. Trojfázový asynchronní motor na jednofázové síti.Vliv vyšších harmonických. 10. Synchronní stroj. Princip činnosti, konstrukční provedení. 11. Teorie stroje s hladkým rotorem. Momentová charakteristika, synchroní stroj pracující do samostatné zátěže a paralelně se sítí. 12. Stejnosměrné stroje.Princip činnosti a konstrukční provedení, odvození základních rovnic. 13. Provozní vlastnosti stejnosměrných strojů v ustáleném režimu.

Literatura

Fitzgerald,Kingsley,Kusko::Electric Machinery,McGraw-HillO'Kelly:Performance and Control of Electrical Machines,McGraw-HillMěřička,Haňka,Voženílek.::Elektrické stroje,ČVUT Praha

Požadavky

Student by měl být schopen:- definovat a vysvětlit pojmy elektromagnetické pole, elektrické pole, magnetické pole, obvody se soustředěnými a rozprostřenými parametry,- řešit stejnosměrné, střídavé obvody a magnetické obvody,- řešit vícefázové střídavé obvody,- definovat a vysvětlit pojmy práce a energie,- definovat a vysvětlit pojmy vlastní a vzájemná indukčnost, energie jedné cívky a soustavy cívek, hustota a vznik síly v magnetickém a elektrickém poli,- popsat a vysvětlit základní vlastnosti magnetických materiálů včetně permanentních magnetů.

Garant

doc. Ing. Čestmír Ondrůšek, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Čestmír Ondrůšek, CSc.