Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzika 1 (FEKT-BFY1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-BFY1 - Fyzika 1, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je poskytnout studentům jasný a logický výklad základních fyzikálních pojmů a zákonů v oblasti Mechaniky, elektřiny a magnetizmu. Posílit porozumění těmto pojmům a zákonům pomocí širokého spektra zajímavých aplikací.

Osnova

1. Základy mechaniky částic.2. Pohybová rovnice a její aplikace. Kmity. Práce, energie, výkon. Zákony zachování. Srážky.3. Gravitační, tíhové pole a elektrostatické pole.4. Elektrický náboj, Coulombův zákon. Intenzita elektrického pole, siločáry. Bodový náboj a dipól v elektrickém poli.5. Gaussův zákon elektrostatiky a jeho použití.6. Elektrický potenciál a napětí.7. Kapacita. Energie elektrostatického pole. Elektrostatické pole v dielektriku.8. Elektrický proud, rovnice kontinuity. Elektrický odpor. Vedení proudu v látkách9. Magnetické pole vyvolané proudem, Biotův-Savartův zákon, magnetické indukční čáry.10. Ampérův zákon celkového proudu. Silové působení magnetického pole.11. Faradayův indukční zákon. Cívky a indukčnost. Střídavé proudy. 12. Gaussův zákon pro magnetické pole. Magnetické pole v látkách.13. Maxwellovy rovnice v integrálním a diferenciálním tvaru pro vakuum a pro dielektrikum.

Literatura

Halliday D., Resnick R., Walker J.: Fyzika Vysoké učení technické v Brně Vutium, Prometheus Praha, 2000, 2003, 2006 (CS)Halliday, D.; Resnick, R.; Walker J.: Fyzika. Vysoké učení technické v Brně Vutium, Brno, 2014, Překlad 8. orig. vydání.Fyzika 1. Studijní materiály k přednáškám, cvičením a laboratornímu cvičení. Stránka předmětu na eLearningu VUT. (CS)DOBIS, P., UHDEOVÁ, N., BRÜSTLOVÁ, J., BARTLOVÁ, M. Průvodce studiem předmětu Fyzika 1. Průvodce studiem Fyziky 1. Brno: FEKT VUT v Brně, 2002. (CS)Hyperphysics: http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/hframe.html (EN)Serway R.,A, Jewett J,W: Physics for Scientists and Engineers with Modern Physics, 8 th Edition, Saunders College Publishing, 2010 (EN)Booker R., Boysen E.: Nanotechnology For Dummies, John Willey & Sons, Inc., 2010 (EN)Steve Holzner, Ph.D. : Physics For Dummies, John Willey & Sons, Inc., 2005Steve Holzner, Ph.D. : Physics For Dummies,Steve Holzner, Ph.D. Steve Holzner, Ph.D. : Physics For Dummies, John Willey & Sons, Inc., 2005Steve Holzner, Ph.D. : Physics For Dummies,Steve Holzner, Ph.D. (EN)

Požadavky

Student při vstupu do tohoto předmětu by měl na středoškolské úrovni:mít znalosti základních pojmů a zákonů mechaniky, elektřiny a magnetizmu,být schopen základní pojmy a zákony mechaniky, elektřiny a magnetizmu vysvětlit a také vyjádřit vlastními slovy oblasti jejich využití,být schopen aplikovat základní zákony mechaniky na jednoduchý pohyb částice, zákony elektřiny a magnetizmu aplikovat v jednoduchých elektrických obvodech.Matematický aparát:Při vstupu do tohoto předmětu by student měl být schopen diskutovat základní pojmy středoškolské algebry a geometrie, počítat lineární rovnice a aplikovat základní goniometrické funkce.

Garant

RNDr. Pavel Dobis, CSc.

Vyučující

Ing. Jitka Brüstlová, CSc.RNDr. Pavel Dobis, CSc.Ing. Vladimír Holcman, Ph.D.Ing. Jiří Majzner, Ph.D.doc. RNDr. Milada Bartlová, Ph.D.doc. Ing. Vlasta Sedláková, Ph.D.Mgr. Nadezda Bogatyreva, Ph.D.Ing. Jiří ŠicnerIng. Michal JurčíkIng. Pavel KasparIng. Tomáš KuparowitzIng. Robert Macků, Ph.D.doc. Mgr. Jan Pavelka, CSc. Ph.D.Ing. Elena ProkopyevaIng. Petr Sadovský, Ph.D.doc. Ing. Petr Sedlák, Ph.D.Dinara SobolaIng. Milan SpohnerIng. Ondřej ŠikIng. Pavel Škarvada, Ph.D.Ing. Ľubomír ŠkvareninaIng. Pavel Tofel, Ph.D.Ing. Tomáš Trčka, Ph.D.Ing. Marek Vondra