Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lékařská diagnostická technika (FEKT-BLDT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-BLDT - Lékařská diagnostická technika, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je poskytnout studentům základní orientaci v oblasti měření základních elektrických i neelektrických biologických signálů a v oblasti akvizice základních lékařských zobrazovacích modalit.

Osnova

1. Snímání biologických signálů - záznamové elektrody, polarizace elektrod,druhy elektrod. 2. Zesilovače pro biologické signály, požadavky na zesilovače a jejich řešení. 3. Elektroencefalografie, princip a vlastnosti přístroje, způsoby snímání mozkových signálů,doplňková zařízení k elektroencefalografu. 4. Elektrokardiografie, princip činnosti a vlastnosti přístroje. 5. Elektromyografie, princip činnosti přístroje, snímánsignálů ze svalových skupin, vlastnosti přístroje a doplňkových zařízení. 6. Měření krevního tlaku, měření invazivní i neinvazivní, princip použitých metod. 7. Měření průtoku krve - diluční metody, Dopplerův princip.8. Pletysmografie - kapacitní princip, fotoelektrická metoda, impedanční měření. 9. Základy monitorovací techniky, funkce monitorů a jejich vazba na nemocniční informační systém, snímané a vyhodnocované veličiny. 10. Rentgenové zobrazovací systémy, základní principy konstrukce konvenčních a digitálních skiaskopických a skiagrafickcých systémů. 11. Výpočetní rentgenová tomografie, základní principy konstrukce standardních a helical- výpočetních tomografů, jejich diagnostické využití. 12. Gamazobrazovací systémy, principy konstrukce planárních gamazobrazovacích systémů, základní principy konstrukce SPECT a PET zobrazovacích systémů, diagnostické využití. 13. Ultrazvukové zobrazovací systémy, základní principy konstrukce a jejich diagnostické využití.

Literatura

Chmelař M.: Lékařská přístrojová technika 1, Akademické nakladatelství CERM1995Chmelař M.: Lékarská laboratorní technika, skriptum VUT 2000Drastich A.: Zobrazovací systémy v lékařství, VUT FEI, Brno 1989Drastich A.:Netelevizní zobrazovací systémy, UBMI FEI VUT v Brně 2001Krstel E.: Imaging Systems for Medical Diagnostics, Siemens aktiengesellschaft, Berlin 1990Bronzino, J.D. The Biomedical engineering Handbook, CRC Press, Boca Raton 1995Rozman,J. a kol. Elektronické přístroje v lékařství, Academia, 2006

Požadavky

Student by měl být schopen analyzovat jednoduché elektronické obvody s pasivními a aktivními součástkami; měl by mít přehled o funkci tranzistorů a operačních zesilovačů; měl by mít přehled o základních fyzikálních zákonech a vlastnostech fyzikálních polí na úrovni bakalářského studia.

Garant

doc. Ing. Radim Kolář, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Radim Kolář, Ph.D.Ing. Martin MézlIng. Vratislav Harabiš, Ph.D.Ing. Martin Králík