Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Matematika 1 (FEKT-BMA1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-BMA1 - Matematika 1, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět si klade za cíl seznámit posluchače se základními principy a metodami vyšší matematiky, bez kterých se při studiu elektrooborů nelze obejít. Důraz je kladen na zvládnutí praktického použití těchto metod k řešení konkrétních úloh, a to včetně využití moderního matematického software.

Osnova

1. Množiny, funkce, inverzní funkce.2. Vektory a matice.3. Determinanty, soustavy rovnic.4. Limita a spojitost funkce jedné proměnné.5. Derivace funkce jedné proměnné.6. Taylorův polynom, l'Hospitalovo pravidlo.7. Průběh funkce.8. Neurčitý integrál, per partes a substituční metoda.9. Integrování racionální lomené funkce.10. Určitý integrál.11. Aplikace určitého integrálu a nevlastní integrál.12. Číselné řady.13. Mocninné řady a Taylorova řada.

Literatura

Krupková, V., Fuchs, P.,: Matematika 1 (CS)Brabec B., Hrůza,B., Matematická analýza II, SNTL, Praha, 1986. (CS)Edwards, C.H., Penney, D.E., Calculus with Analytic Geometry, Prentice Hall, 1993. (EN)Fong, Y., Wang, Y., Calculus, Springer, 2000. (EN)Small, D.B., Hosack, J.M., Calculus (An Integrated Approach), Mc Graw-Hill Publ. Comp., 1990. (EN)Švarc, S. a kol., Matematická analýza I, PC DIR, Brno, 1997. (CS)Thomas, G.B., Finney, R.L., Calculus and Analytic Geometry, Addison-Wesley Publ. Comp., 1994. (EN)Zill, D.G., A First Course in Differential Equations, PWS-Kent Publ. Comp., 1992. (EN)Kolářová, E: Maple (CS)Kolářová, E: Matematika 1 - Sbírka úloh (CS)

Požadavky

Studenti by měli umět pracovat s výrazy a elementárními funkcemi v rozsahu standardních požadavků k maturitě z matematiky, zejména by měli být schopni upravovat a zjednodušovat výrazy, řešit základní rovnice a nerovnice a nalézt definiční obor a obor hodnot funkce.

Garant

doc. RNDr. Edita Kolářová, Ph.D.

Vyučující

prof. RNDr. Jan Chvalina, DrSc.doc. RNDr. Edita Kolářová, Ph.D.RNDr. Zdeněk Svoboda, CSc.Mgr. Jiří Vítovec, Ph.D.Ing. Marie KlimešováMgr. Marie Tomšová