Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Materiály a technická dokumentace (FEKT-BMTD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-BMTD - Materiály a technická dokumentace, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu v části "Materiály v elektrotechnice" je seznámit studenty s materiály pro elektrotechniku a elektroniku, s jejich klasifikací a s jejich významnými vlastnostmi. Získané informace umožní studentům základní orientaci při volbě materiálů pro konstrukce elektrických a elektronických zařízení.V části " Technická dokumentace" je cílem seznámit studenty s normalizací technické dokumentace v oblasti elektrotechniky, způsoby a nároky na její zpracování. Na praktických příkladech seznámit studenty se základy tvorby technických dokumentů. Naučit studenty základy uživatelského ovládání CAD systémů, MS Word a Excel.

Osnova

1) Účel a význam dokumentace, třídění a druhy dokumentů, normalizace technických dokumentů (ISO, EN, IEC, ETS, ČSN). Způsoby a metody zpracování. Význam grafické informace. Základní normalizace pro grafické dokumenty. 2) Prostředky počítačové podpory (MS Word, MS Excel, OrCAD/SDT, AutoCAD, SolidWorks, systémy CAE). 3) Metody zobrazování na výkresové dokumentaci, metoda E a A. Náležitosti výkresů součástí (zobrazení, udávání rozměrů a jejich přesnosti předpisy stavu povrchů, geometrické tolerance). Výkresy sestavení, výkresy s elektrickou montáží. 4) Elektrotechnická schémata - značky komponent (součástí), složené značky (ČSN IEC 617). Zobrazování spojů a vazeb. Písmeno-číslicové označování předmětů v elektrotechnice. Způsoby a metody znázornění na schématech. Druhy elektrotechnických schémat. 5) Základní dokumentace pro plošné spoje. Terminologie, třídy přesnosti, provedení, náležitosti základních dokumentů. Druhy základních grafických dokumentů. 6) Textové dokumenty (ČSN ISO 5966), požadavky na uspořádání, zpracování a úpravu. Diagramy a jejich tvorba. Informační databáze - základy, rešerše.7) Materiály pro elektrotechniku a elektroniku. Složení, struktura a řízení vlastností materiálů. Látky krystalické, amorfní a reálně nekrystalické. Pásový model vodivosti. 8) Vodivé materiály. Materiály elektrovodné a odporové. Pájky, materiály na doteky, termočlánky, pojistky. Supravodiče. 9) Polovodičové materiály. Elementární a sloučeninové polovodiče, organické polovodiče. 10) Polovodiče vlastní a příměsové. Termodynamická rovnováha v polovodičích. Konduktivita polovodičů. 11) Organické a anorganické izolační materiály. Dielektrická polarizace a elektrická vodivost. Dielektrické materiály. Piezoelektrika, elektrety. 12) Materiály magneticky měkké a magneticky tvrdé. Fero a ferimagnetické materiály, práškové materiály. Materiály pro záznamová media. Kovová skla. 13) Materiály pro optoelektroniku. Optická vlákna, tekuté krystaly. Displeje a zobrazovače. Kompozity a plátované materiály. Materiály pro výrobu plošných spojů.

Literatura

Jirák, J., Autrata, R., Liedermann, K., Rozsívalová, Z., Sedlaříková, M.: Materiály a technická dokumentace, část Materiály v elektrotechnice. Elektronické texty, Brno 2002. (CS)Procházka, P., Rozsívalová, Z.: Materiály a technická dokumentace, část Technická dokumentace. Elektronické texty, Brno 2002. (CS)Hassdenteufel, J. a ost.: Elektrotechnické materiály, Alfa-SNTL Bratislava 1978. (CS)Giesecke,F., a další: Technical Drawing,Prentice Hall, USA (EN)Askeland, D. R.: The science and engineering of materials. PWS Publishing Company, Boston (EN)

Požadavky

Znalost fyziky a matematiky na úrovni středoškolského vzdělání.

Garant

doc. Ing. Josef Jirák, CSc.

Vyučující

Ing. Martin Frk, Ph.D.doc. Ing. Josef Jirák, CSc.Ing. Helena Polsterová, CSc.doc. Ing. Marie Sedlaříková, CSc.Ing. Ladislav Chladil, Ph.D.Ing. Kristýna Jandová, Ph.D.Ing. Josef MácaIng. Jiří ŠpinkaIng. Jana ZimákováIng. Michal BílekIng. Pavel ČudekIng. Jiří Hudecdoc. Ing. Petr Křivík, Ph.D.doc. Ing. Jiří Maxa, Ph.D.Ing. Sebastian VaculíkIng. Petr VyroubalIng. Robert BayerIng. Josef HylskýIng. Michal JahnIng. Michal KadlecIng. Tomáš KazdaIng. Jiří LibichIng. Zuzana MocharováIng. Tomáš PeroutkaIng. Dávid StrachalaIng. Lucie ŠimonováIng. Jiří Tichýdoc. Ing. Jiří Vaněk, Ph.D.