Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Měření v elektrotechnice (FEKT-BMVE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-BMVE - Měření v elektrotechnice, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem je naučit pracovat s elektrickými měřicími přístroji, umět realizovat potřebnou metodu a dokázat zpracovat naměřené výsledky

Osnova

1,2,.Úvod do problematiky, zásady správného měření.Obecný postup měření. Stručné základy metrologie. Analogová a digitální měření. Chyby měření, jejich dělení a výpočet. Nejistoty měření, jejich dělení a výpočet. Parametry přesnosti a nejistoty udávané výrobci. Příčiny vzniku nepřesností a jejich minimalizace. Vliv měřicího přístroje na měřený objekt. Vztah ceny a přesnosti měření.3.Analogová měřicí ústrojí.Elektromechanická měřicí ústrojí – základní princip a uživatelské vlastnosti (magnetoelektrická, feromagnetická, elektrodynamické a ferodynamické, indukční).4.Přístroje pro měření aktivních elektrických veličin – napětí.Měření stejnosměrného napětí, měření střídavého napětí analogově. Číslicové měření napětí. A/Č převodníky pro měřicí přístroje. Vlastnosti přístrojů pro měření napětí střídavého i stejnosměrného, analogové i digitální. Multimetry a jejich vlastnosti.5-6.Záznamníky a analogové osciloskopy.Záznamníky, zapisovače, analogové osciloskopy. Typy analogových osciloskopů, části a struktura osciloskopu z hlediska uživatele, doplňková zařízení osciloskopů, přehled vlastností analogových osciloskopů komerčně dodávaných.7.Číslicové osciloskopy a spektrální analyzátory.Číslicové osciloskopy, jejich části a struktura z hlediska uživatele, výhody a nevýhody, přehled vlastností číslicových osciloskopů komerčně dodávaných. Měření v logických. obvodech (informativně). Uspořádání spektrálního analyzátoru, doplňková zařízení k osciloskopům pro měření spektra, interpretace výsledků zjištěných spektrální analýzou.8.Měření časového intervalu , frekvence a fáze.Analogové a číslicové metody, měření nízkých a vysokých kmitočtů, uspořádání univerzálního čítače, způsob jeho použití.9-10.Přístroje pro měření proudu a výkonu. Měření ss a st proudu analogově i číslicově. Převodníky proudu a napětí (transformátory, CR děliče, Rogowskiho cívka jako snímač proudu. Měření výkonu, a práce. Principy a uspořádání wattmetrů. Měření ve vícefázových soustavách. 10-11.Přístroje pro měření pasivních elektrických veličin – odpor, kapacita, indukčnost.Přístroje a metody s přímým údajem analogové i číslicové, principy mostových metod. Měření impedancí a admitancí.12.Měření charakteristik součástek, obvodů a soustav.Měření statických charakteristik, zobrazování charakteristik, měření dynamických charakteristik. Měření vlastností lineárních soustav (stručně). Generátory měřicích signálů a jejich vlastnosti. Automatizace měření.13.Měření magnetických a jiných veličinMěření magnetických veličin (polí) ve vzduchu, ve feromagnetiku, používané fyzikální principy. Měření parametrů feromagnetik (hysterezní smyčka, ztráty). Využití magnetických měření pro měření elektrická. Základní informace o měření teploty, tlaku, rychlosti, dráhy, mech. napětí .

Literatura

COOMBS,C.F.: Basic Electronic Instruments Handbook ,McGraw-Hill (EN)BEJČEK, L., ČEJKA, M., REZ, J., GESCHEIDTOVÁ, E., STEINBAUER, M. Měření v elektrotechnice. Měření v elektrotechnice. VUT- FEKT, 2002. (CS)Virtuální laboratoř VLM (CS)

Požadavky

Student musí mít znalosti fyziky, matematiky a elektrických obvodů na úrovni 1.ročníku Bc. studia.

Garant

doc. Ing. Petr Beneš, Ph.D.

Vyučující

Ing. Marie Havlíková, Ph.D.Ing. Soňa Šedivá, Ph.D.Ing. Martin ČalaIng. Radovan Holek, CSc.Ing. Miroslav JirglBc. Jan KunzIng. Tomáš Macho, Ph.D.Ing. Petr Málek, CSc.Ing. Lucie ObšilováIng. Radek Štohl, Ph.D.