Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Napájení elektronických zařízení (FEKT-BNEZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-BNEZ - Napájení elektronických zařízení, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět seznámí studenty se základními principy funkce spínaných i lineárních napájecích zdrojů, naučí je provádět jejich návrh a implementaci s využitím elementárních výpočtů a dostupných návrhových systémů.

Osnova

1. Úvod do problematiky napájecích zdrojů, princip funkce transformátorů2. Vlastnosti reálných transformátorů, princip funkce a vlastnosti reálných induktorů3. Vlastnosti reálných kapacitorů a jejich použití, vlastnosti polovodičových diod, neřízené usměrňovače4. Vlastnosti polovodičových spínacích prvků (bipolární a unipolární tranzistor, tyristor, triak, diak, IGBT), řízené usměrňovače5. Referenční zdroje napětí, napěťové referenční diody, zdroje typu band-gap6. Parametrické stabilizátory a lineární zpětnovazební stabilizátory7. Integrované spojité (lineární) stabilizátory, nábojové pumpy8. Základní topologie a princip funkce neizolovaných spínaných měničů s induktory9. Základní topologie a princip funkce izolovaných spínaných měničů10. Měniče se synchronním (aktivním) usměrněním, paralelní a vícefázové měniče, můstkové topologie spínaných měničů11. Kvazirezonanční a rezonanční měniče, korektory účiníku12. Návrh zpětné vazby napěťových stabilizátorů, jištění a chlazení napájecích zdrojů13. Autonomní napájecí zdroje: primární a sekundární články, alternativní zdroje elektrické energie

Literatura

BROWN, M. Power Supply Cookbook. Newnes, 2nd edition, 2001. ISBN 0-7506-7329-X. (EN)

Požadavky

Jsou požadovány znalosti funkce základních elektronických součástek (rezistor, kapacitor, induktor, transformátor, dioda, bipolární a unipolární tranzistor, tyristor) a základní znalost diferenciálního a integrálního počtu.

Garant

Ing. Michal Kubíček, Ph.D.

Vyučující

Ing. Michal Kubíček, Ph.D.Ing. Martin Pospíšil