Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Návrh a konstrukce elektrotechnických zařízení (FEKT-BNKZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-BNKZ - Návrh a konstrukce elektrotechnických zařízení, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s elektrickou a mechanickou konstrukcí elektrických strojů a přístrojů nn a vn, s návrhem sestav elektrických a magnetických obvodů, s návrhem chlazení, s návrhy ovládacích a kontrolních obvodů. Znalost získaných informací umožní studentům podílet se na návrhu, výrobě a zkoušení elektrických silnoproudých zařízení.

Osnova

1. Etapy technické přípravy výroby, výzkum, vývoj, příprava výroby a jejich náplň.2. Rozbor a zvyšování jakosti konstrukce, design, postup, Míra rizika/Priorita.3. Netočivé elektrické stroje. Náhradní schéma transformátoru a fázorový diagram zatíženého transformátoru.4. Šířeni tepla. Kondukcí (vedením), konvekcí(prouděním), radiací (sáláním).5. Analogie mezi šířením tepla a šířením elektrického proudu.6. Tepelné trubice, princip, popis, použití.7. Elektromagnetická kompatibilita (EMC). Definice EMC. Typy vazeb mezi ovlivňujícím zařízením a ovlivňovaným zařízením. Principy stínění. Působení elektromagnetických polí na člověka8. Snímače fyzikálních veličin. Rozdělení snímačů podle snímané veličiny, fyzikální podstaty a působení. Principy základních druhů snímačů, příklady, popis funkce, použití.9. Regulátory. Základní regulační členy P, I, D. Kombinované členy regulačních soustav. Popis uvedených členů, přenosové funkce, výhody/nevýhody.10. Točivé elektrické stroje. Chování vodiče v magnetickém poli. Rozdělení elektrických strojů. Stejnosměrné stroje, princip funkce, vlastnosti. Asynchronní stroje, princip funkce, vlastnosti. Porovnání stejnosměrných a asynchronních strojů.11. Elektrické pohony. Definice elektrických pohonů, vlastnosti, třídění, blokové schéma elektrického pohonu. Požadavky na elektrický pohon.12. Počítačová podpora při návrhu, konstrukci, technologii a zavádění výroby elektrických strojů a přístrojů, využití komplexu programů pro počítačovou podporu výroby. 13. Bezpečnostní hlediska, základní pojmy, otázky bezpečnosti živých a přístupných částí. Prohlášení o shodě.

Literatura

Boldea, I. - S.A. Nasar: Electric drives. CRC Press, ISBN 0-8493-2521-8, 1999. (EN)Měřička, J. - Hamata, V. - Voženílek, P.: Elektrické stroje, ČVUT Praha , 1993 (CS)Rashid, M. H.: Power Electronics. Prentice-Hall International, Inc. ISBN 0-13-334483-5, 1993 (EN)Leitl, R.: Spolehlivost elektrotechnických systémů, SNTL Praha, 1990 (CS)Václav Honys: Bezpečná elektrotechnika , IN-L Nový Bydžov 1998 (CS)

Požadavky

Jsou požadovány znalosti na úrovni středoškolského studia.

Garant

doc. Ing. Vítězslav Novák, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Vítězslav Novák, Ph.D.