Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Optoelektronika a optické komunikace (FEKT-BOOK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-BOOK - Optoelektronika a optické komunikace, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit s principy optoelektronických prvků a systémů zejména pro informační technologie, komunikace a senzoriku. Ukázat typické konstrukce a aplikace optických vláken, nekoherentních zdrojů, laserů, laserových diod a prvků vláknové optiky v optických komunikačních systémech, položit základy k návrhu a stavbě optických komunikačních linek.

Osnova

1. Základy optických a optoelektronických prvků pro přenos a zpracování signálu. 2. Principy šíření světla v izotropních a anizotropních látkách3. Generace světla, emise a absorpce. 4. Základy laserové techniky, zesilování světla, plynové a pevnolátkové lasery, konstrukce, vlastnosti, použití.5. Principy a vlastnosti polovodičových elektro-optických součástek. 6. Nekoherentní polovodičové zdroje záření, polovodičové lasery. 7. Optické detektory, fotovoltaika . 8. Atmosférický přenos záření, planární a vláknové vlnovody.9. Principy optických přenosů analogových a digitálních signálů.10. Základní parametry optické vláknové trasy a optických atmosférických přenosových systémů. 11. Ekonomická a technická kritéria aplikací optoelektronických komunikačních systémů a jejich přínosy v jednotlivých oblastech použití.12. Optické komunikace v počítačových a telekomunikačních sítích. 13. Technické principy fotoniky ve zpracování dat a v senzorové technice.

Literatura

Y. Chai, Applied Photonics, Academic Press, California, 1994.Saleh B. E. A., Teich M. C.: Fundamentals of photonics, New York, Wiley, 1991.Čtyroký J., Hüttel I., Schröfel J., Šimánková L.: Integrovaná optika, Praha, SNTL 1986.Schroffel, J. - Novotný, K. Optické vlnovody. Praha, SNTL-ALFA 1986.Turán J., Petrík S.: Optické vláknové senzory. Alfa, Bratislava, 1991.Tamir T.: Integrated optics, Berlin, Springer verlag, 1975.

Požadavky

Jsou požadovány znalosti na úrovni středoškolského studia.

Garant

doc. Ing. František Urban, CSc.

Vyučující

doc. Ing. František Urban, CSc.