Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy optických komunikací a optoelektronika (FEKT-BOPE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-BOPE - Základy optických komunikací a optoelektronika, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s lékařskými, hygienickými a metrologickými aspekty optoelektroniky, vlnovou optikou a kvantovými projevy světla, objasnit funkci optického rezonátoru a princip funkce laseru a podrobněji rozebrat polovodičovou optoelektroniku, šíření světla v optických vláknech a problematiku optického spoje a optického senzoru.

Osnova

1. Metrologické aspekty optoelektroniky 2. Optické spektrum a vlastnosti záření3. Interferometrie a optické interferometry 4. Difrakce, holografie a termogramy5. Optické komponenty a jejich popis6. Lasery a laserové diody7. LED a fotodetektory8. Snímače a displeje 9. Optická vlákna 10. Optické vláknové spoje11. Optické bezkabelové spoje12. Optické senzory (lidary a laserové radary)13. Budoucnost optoelektroniky

Literatura

WILFERT,O. Optoelektronika. Skripta. UREL VUT v Brně, Brno 2002, ISBN 80-214-2264-5 (CS)WILFERT,O. Optoelektronika. Elektronický učební text. UREL VUT v Brně, Brno 2002, REL 023 (CS)SALEH, B. E. A., TEICH, M. C. Základy fotoniky 1-4. Matfyzpress, Praha 1994 (CS)GAGLIARDI, R. M., KARP, S. Optical Communications. John Wiley, New York 1995 (EN)

Požadavky

Jsou požadovány znalosti na úrovni středoškolského studia.

Garant

Ing. Lucie Hudcová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Lucie Hudcová, Ph.D.