Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Počítače a programování 1 (FEKT-BPC1S)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-BPC1S - Počítače a programování 1, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Naučit studenty využívat výpočetní techniku pro řešení praktických úloh. Seznámit studenty s počítačovou sítí a jejím využitím na FEKT a VUT. Naučit studenty základy využití výpočetní techniky pro zpracování technických textů, včetně základů počítačové typografie. Seznámit studenty se základy počítačového zpracování dat a jejich grafické prezentace. Seznámit studenty se základními metodami a algoritmizací řešení inženýrských problémů. Naučit studenty navrhovat algoritmy pro řešení numerických problémů technické praxe a implementovat je do programovacího jazyka MATLAB. Vysvětlit a naučit používat základní programovací pojmy jako jsou datové typy, operátory, výrazy a standardní struktury jazyka MATLAB.

Osnova

1. Informační systém na VUT/FEKT, odpovídající servery a uživatelské účty. Pravidla počítačové sítě VUT.2. Fakultní UNIX server, elektronická pošta3. Číselné soustavy, zobrazení číselné a znakové informace, kódování informace, algoritmizace. 4. MATLAB – Uživatelské rozhraní, základní syntaxe a. Okna, Příkazová řádka, menu nabídek, workspace b. Nastavení a přizpůsobení prostředí, HELP c. Proměnné – čísla, vektory, matice, znaky, text, buňky, atd. d. Syntaxe názvů, příkazová a funkční syntaxe e. Historie příkazů, nastavení příkazového řádku f. Proměnné typu datum/čas5. MATLAB – základní operace s vektory a maticemi a. Zadání vektoru a matice b. Základní operace s vektory c. Základní operace a funkce s maticemi, Indexace matic6. MATLAB – programování a. Syntaxe b. Cykly, řízení programu c. Tvorba funkcí d. Tvorba skriptů e. Ladění a kompilace skriptů7. MATLAB - operátory a logické operace a. Aritmetické operátory b. Logické operátory c. Relační operátory d. Bitové operace e. Speciální znaky a příkazy8. MATLAB – základní matematické operace a. Elementární matematika b. Lineární algebraické operace c. Trigonometrické funkce d. Komplexní čísla9. MATLAB – grafika a vizualizace a. 2-D grafy, b. 3- D grafy c. Příkazy pro editaci grafů d. Operace s obrázky – načtení, modifikace10. MATLAB – práce se soubory a. Import a export dat b. Operace se soubory c. Práce s daty ve Workspace. 11. MATLAB – Simulink, praktické příklady I12. MATLAB – Simulink, praktické příklady II13. Informační výchova - úvod do e-learningového prostředí Moodle, elektronické informační zdroje.

Literatura

Pecinovský R, Virius M: Učebnice programování - základy algoritmizace. Grada Publishing, Praha 1997. (CS)Doňar, B., Zaplatílek, K. MATLAB - tvorba uživatelských aplikací. BEN, 2004. (CS)Kabelová, A., Dostálek, L. Velký průvodce protokoly TCP/IP a systémem DNS. Computer Press, 2008. (CS)Ličev, L., Morkes, D. Procesory - architektura, funkce, použití. Computer Press, ISBN: 80-7226-172-X (CS)Lasser, J. Rozumíme Unixu. Computer Press, 2002. ISBN: 80-7226-706-X (CS)

Požadavky

Jsou požadovány znalosti na úrovni středoškolského studia, studenti by měli znát základy maticového počtu.

Garant

prof. RNDr. Vladimír Aubrecht, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Vladimír Aubrecht, CSc.Ing. Martin KroupaIng. Tomáš MejzlíkIng. Ivo Pazdera, Ph.D.