Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Počítače a programování 1 (FEKT-BPC1T)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-BPC1T - Počítače a programování 1, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit studenty se základy počítačových sítí, s architekturou univerzitní a fakultní sítě včetně služeb a s operačními systémy DOS, Windows a Unix, jejich službami a souborovými systémy. Seznámit studenty se základy programování a algoritmizace s využitím jazyka ANSI C a vývojového nástroje Visual Studio.

Osnova

1. Fakultní počítačová síť, fakultní UNIX server, elektronická pošta, Wi-Fi.2. Vlastnosti algoritmů, notace a zápis algoritmů.3. Návrh a implementace algoritmů. Seznámení s vývojovým prostředím MS Visual Studio 2012.4. Principy vyšších programovacích jazyků. Základní stavební bloky programů.5. Jednoduché datové typy v jazyce C. Jednorozměrná a vícerozměrná pole proměnných. Výrazy a příkazy.6. Typ ukazatel.7. Funkce, parametry funkcí v jazyce C. Předávání hodnot odkazem, předávání hodnotou.8. Řídící struktury. Bloková struktura programu, rozsah platnosti identifikátorů.9. Strukturované datové typy. Výčty.10. Textové soubory, standardní vstup/výstup. Interakce programu s uživatelem.11. Dynamické proměnné. Spojové struktury.12. Numerické metody v programování. Rekurze v programování. Řadicí algoritmy.

Literatura

Pecinovský R, Virius M: Učebnice programování - základy algoritmizace. Grada Publishing, Praha 1997. (CS)Kabelová, A., Dostálek, L. Velký průvodce protokoly TCP/IP a systémem DNS. Computer Press, 2008. (CS)Lasser, J. Rozumíme Unixu. Computer Press, 2002. ISBN: 80-7226-706-X (CS)Kernighan, B. W., Ritchie, D. M. Programovací jazyk C. Brno: Computer Press, 2006. (CS)Prokop, J. Algoritmy v jazyku C a C++. Praha: Grada Publishing, 2008 (CS)Raida, Z., Fiala, P. Počítače a programování 2. Brno: FEKT VUT v Brně, 2002. (CS)Virius, M. Jazyky C a C++. Komplexní kapesní průvodce. Praha: Grada Publishing, 2005 (CS)Kernighan, B. W., Ritchie D. M. The C Programming Language Second Edition, Prentice Hall PTR, 1988

Požadavky

Jsou požadovány znalosti na úrovni středoškolského studia.

Garant

doc. Ing. Ivo Lattenberg, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Ivo Lattenberg, Ph.D.Ing. Rastislav ČervenákIng. Juraj JakubíkIng. Adam OlejárIng. Kryštof Zeman