Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Projektování v elektroenergetice (FEKT-BPEE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-BPEE - Projektování v elektroenergetice, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s problematikou projektování v elektroenergetice a s obecnými pojmy souvisejícími s projektováním zejména pak s návrhem a vypracováním projektu, plánováním rozpočtu, seznámení s tvorbou výkresové dokumentace a počítačovou podporou projektování.

Osnova

Osnova přednášek1. Všeobecný úvod do projektování, požadavky na samostatné projektování.2. Pojmy v projektování, projekt, projektová dokumentace, výkresová dokumentace.3. Legislativa v projektování, normy a předpisy, klasifikace způsobilosti pracovníků v elektrotechnice.4. Rozdělení vlivů prostředí, kategorie prostorů.5. Výkazy výměr, rozpočty, oceňování prací a materiálů, kalkulace, kalkulační vzorce.6. Elektroinstalační materiál v sítích nn, spojovací a propojovací materiály, vodiče, kabely, vedení, materiály používané v praxi, uzemnění, hromosvody, ochranné pospojování.7. Projektování silových rozvodů. Dimenzování a jištění vedení.8. Projektování rozvaděče nn. Projektování přepěťových ochran.9. Projektování slaboproudýchrozvodů.10. Úkoly projektanta budoucnosti v oblasti energetiky, celkový náhled na energetické problémy dnešního a budoucího světa.11. Systémy CAD, CAM, CAE, současné trendy v projektování.12. Zvaná přednáška odbroníka z praxe.13. Zvaná přednáška odbroníka z praxe.Osnova cvičení odborného základu1. Příklady tvorby výkresové dokumentace.2. Výpočet dimenzování svodičů.Osnova počítačových cvičení1. Zadání projektu elektroinstalace.2. Návrh schématu zapojení, dimenzování, návrh jištění.3. Tvorba výkresové dokumentace.4. Návrh ochrany proti přepětí.5. Zpracování výkazu výměr, ocenění prací a materiálu.Osnova laboratorních cvičení1. Klasické světelné obvody a zásuvkové obvody.2. Zapojení asynchronního motoru.

Literatura

Dvořáček, K., Csirik, V.:Projektování elektrických zařízení, Praha IN-EL 1999Katalogy předních výrobců silnoproudých zařízení - Siemens, Schrack, Moeller, ABBPříručka pro projektování, montáže a revize, SALTEK 1998, 1999

Požadavky

Jsou požadovány znalosti na úrovni středoškolského studia.

Garant

doc. Ing. Petr Toman, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Petr Toman, Ph.D.