Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rozvodná zařízení (FEKT-BRZB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-BRZB - Rozvodná zařízení, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je poskytnout studentům základní informace o zařízeních pro rozvod elektrické energie a naučit základní postupy a zásady při dimenzování silových vedení. Dále by se studenti měli seznámit s principy elektrických ochran používaných pro chránění zařízení elektrizační soustavy.

Osnova

1. Úvod - rozvodná zařízení jako součást ES, napěťové úrovně a způsob provozu elektrických sítí, základní schémata a parametry rozvodných zařízení.2. Vybavení hlavních a pomocných odboček - vlastnosti a použití, členění provozu odboček do skupin. Ovládání a provozní manipulace v rozvodně, blokování přístrojů.3. Technologie a provedení rozvodných zařízení vvn a vn - vnitřní, venkovní, zapouzdřená, hybridní. 4. Kabelová a venkovní vedení - materiály, konstrukce a značení.5. Příslušenství venkovních a kabelových vedení.6. Dimenzování vodičů v silnoproudém rozvodu - dovolená teplota jádra vodiče.7. Dimenzování vodičů v silnoproudém rozvodu - kontrola účinků zkratových proudů.8. Mechanika venkovního vedení, souměrně zavěšený vodič, klimatické podmínky výpočtu.9. Teorie elektrických ochran - základní pojmy, klasifikace ochran.10. Typy elektrických ochran pro chránění elektrických zařízení rozvodné soustavy.11. Přepětí v rozvodu elektrické energie a ochrany před přepětím.12. Elektrická pevnost rozvodných zařízení a koordinace izolace.

Literatura

KRYCHTÁLEK, Z., PAUZA J. Elektrické stanice, SNTL Praha 1989 (CS)ORSÁGOVÁ, J. Rozvodná zařízení. 2004. s. 106 ( s.) (CS)MERTLOVÁ, J., KOCMICH, M. Elektrické stanice a vedení , Západočeská univerzita 1997 (CS)VERNER, J. Elektrické stanice a vedení, VUT Brno 1989 (CS)DOHNÁLEK, P. Ochrany pro průmysl a energetiku. STNL 1991 (CS)

Požadavky

Pro tento předmět jsou požadovány především základní znalosti z distribuce elektrické energie, týkající se parametrů základních prvků elektrizační soustavy, ztrát ve vedení nebo charakteristických hodnot zkratových proudů.

Garant

doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D.Ing. Jan NovotnýIng. Michal Krbal, Ph.D.Ing. Vojtěch Wasserbauer