Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Terapeutická a protetická technika (FEKT-BTPT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-BTPT - Terapeutická a protetická technika, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámení s principy a základním konstrukčním řešením přístrojů využívaných v terapii, chirurgii, náhradě orgánů.

Osnova

1. Principy terapie, fyzikální terapie,2. Účinky terapeutických postupů na lidský organismus,3. Elektrická stimulace svalů a orgánů,4. Kardiostimulátory, gastro a urostimulátory,5. Ultrazvuková fyzikální terapie, aerosologie,6. Vysokofrekvenční ohřev tkání, hypertermie, elektrotomie,7. Radioterapie nuklidy a urychlenými elektrony, gama nůž,8. Kryochirurgie, principy a technická řešení zařízení,9. Podpora a náhrada funkce srdce, mimotělní oběh, 10. Podpora funkce ledvin, hemodialýza a hemofiltrace, 11. Podpora senzoriky, digitální sluchadla, kochleární a zrakové neuroprotézy, 12. Počítačové plánování a řízení terapie.

Literatura

Bronzino JD et al: The Biomedical Engineering Handbook. CRC Press, Boca Raton 2000Kline I et al: Handbook of Biomedical Engineering. Academic Press, San Diego 1988Múčka V: Aplikace radiačních metod. ČVUT FJFI, Praha 1992Rozman J: Terapeutická technika. Skripta VUT FEI, Brno 2000Rozman J, a kol.: Elektronické přístroje v lékařství. Academia, Praha 2006Robertson V, Ward A, Low J, Reed A: Electrotherapy explained: principles and practice. Elsevier, 2006

Požadavky

Jsou požadovány znalosti na úrovni středoškolského studia.

Garant

doc. Ing. Jana Kolářová, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Jana Kolářová, Ph.D.