Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do medicínské informatiky (FEKT-BUMI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-BUMI - Úvod do medicínské informatiky, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je poskytnout základní teoretické znalosti a praktické zkušenosti z oblasti medicínské informatiky. Znalosti pokrývají oblast zpracování specifických medicínských dat, základy návrhu medicínských informačních systémů a počítačově podporovanou medicínskou diagnostiku.

Osnova

1. Počítače v medicíně a biologii. Zpracování informace v biomedicínském výzkumu a klinické praxi. 2. Data a informace v medicíně. Medicínská data, získávání, archivace a použití. 3. Elektronická zdravotní dokumentace. Systémy založené na počítačových pacientských záznamech, funkční komponenty CPR.4. Pravděpodobnost v rozhodování. Rozhodování v medicíně, pravděpodobnostní usuzování. 5. Pravděpodobnost v rozhodování. Schopnost testu diskriminovat mezi chorobou a zdravím, analýza sensitivity, rozhodovací stromy. 6. Pravděpodobnost v interpretaci výsledků testu a v medicínském rozhodování s neurčitostí. 7. Fuzzy množiny.8. Fuzzy logika a rozhodování v medicíně.9. Datové standardy v medicínské informatice. 10. Úvod do bioinformatiky.11. Zpracování genetické informace.

Literatura

Zvárová, J. Biomedicínská informatika I. Karolinum, Praha, 2002. ISBN: 80-246-0609-7 (CS)Zvárová, J. Biomedicínská statistika I. Karolinum, Praha, 2007. ISBN: 978-80-7184-786-1 (CS)Berka, P. Dobývání znalostí z databází. Praha, Academia 2003. (CS)Kalet, I. J. Principles of Biomedical Informatics. Academic Press, 2008. ISBN-10: 0123694388 (EN)P. Degoulet, B. Phister, M. Fieschi: Introduction to Medical Informatics. Springer-Verlag New York, 1999. ISBN: 0387946411 (EN)J.H. van Bemmel and M.A. Musen: Handbook of Medical Informatics, Springer-Verlag, 1997. ISBN: 3540633510 (EN)

Požadavky

Student by měl být schopen vysvětlit základní principy počítačových technologií, měl by znát základní pojmy a způsob použití databázových systémů a měl by ovládat základní znalosti z pravděpodobnostního počtu. Obecně jsou požadovány znalosti na úrovni středoškolského studia.

Garant

prof. Ing. Ivo Provazník, Ph.D.

Vyučující

prof. Ing. Ivo Provazník, Ph.D.Ing. Helena ŠkutkováIng. Jiří Nedvěd