Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vysokofrekvenční technika a antény (FEKT-BVST)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-BVST - Vysokofrekvenční technika a antény, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty se základy vysokofrekvenční techniky a jejími aplikacemi v komunikačních systémech, vysvětlit teorii šíření elektromagnetických vln a popsat principielně i prakticky problematiku antén.

Osnova

1. Základní prvky a obvody vysokofrekvenční techniky2. Vysokofrekvenční zesilovače3. Návrh malosignálového linearizovaného vysokofrekvenčního zesilovače4. Směšovače5. Modulátory, demodulátory6. Generátory signálů – oscilátory7. Generátory signálů – syntezátory8. Teorie elektromagnetického pole9. Šíření elektromagnetických vln10. Antény11. Parametry antény12. Přenosová vedení13. Mikrovlnná technika

Literatura

RAIDA, Z., HANUS, S. Vysokofrekvenční technika a antény. Edice "Elektronická skripta". Brno: FEKT VUT v Brně, 2002. (CS)VÁGNER, P. Vysokofrekvenční technika. Skripta FEKT VUT, 2013. (CS)GUPTA, K. C., GARG, R., BAHL, I., BHARTIA, P. Microstrip lines and slotlines. 2nd ed. Boston: Artech House 1996, ISBN: 0-89006-766-X. (EN)JORDAN, E. C., BALMAIN, K. G. Electromagnetic waves and radiating systems. 2nd ed. New York: Prentice Hall, 1950. ISBN 01-324-9995-9. (EN)WHITE, J. F. High frequency techniques. Hoboken: John Wiley & Sons, 2004. ISBN: 0-471-45591-1. (EN)

Požadavky

Student, který se zapíše do předmětu, by měl být schopen vysvětlit základní pojmy z teorie obvodů, z teorie elektromagnetických vln a přenosových vedení (indukčnost, kapacita, impedance, činitel odrazu, poměr stojatých vln), řešit jednoduché elektronické obvody s pasivními součástkami, počítat s komplexními čísly a logaritmy.

Garant

Ing. Ondřej Baran, Ph.D.

Vyučující

Ing. Ondřej Baran, Ph.D.