Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zpracování vícerozměrných signálů (FEKT-BZVS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-BZVS - Zpracování vícerozměrných signálů, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět je rozdělen na dvě části, diskrétní signály a diskrétní obrazy. V první části jsou studenti seznámeni se základními pojmy zpracování signálů, teorií vzorkování a rekonstrukce a číslicovými filtry se zaměřením na pozdější rozšíření na vícerozměrné, zejména obrazové signály. Obsahem druhé části předmětu jsou pak diskrétní obrazy, konkrétně geometrické a jasové transformace, integrální transformace, gradientní operátory, metody matematické morfologie a základní náhled do segmentace, popisu a klasifikace obrazu.

Osnova

1. Úvod do zpracování signálů.2. Diskrétní obraz.3. Pořízení obrazu.4. Jasové transformace.5. Geometrické transformace.6. Integrální transformace.7. Detekce hran a rohů.8. Filtrace šumu a poruch.9. Segmentace obrazu.10. Popis objektů.11. Klasifikace a třídění.12. Matematická morfologie.

Literatura

Sonka M., Hlavac V., Boyle R.: Image Processing, Analysis and Machine Vision. Thomson 2008. ISBN 978-0-495-08252-1. (EN)Russ J.C.: The Image Processing Handbook. CRC Press 1995. ISBN 0-8493-2516-1. (EN)Hlaváč V., Šonka M.: Počítačové vidění. Grada 1992. ISBN 80-85424-67-3. (CS)

Požadavky

V předmětu Zpracování vícerozměrných signálů jsou požadovány znalosti na úrovni středoškolského studia.

Garant

Ing. Karel Horák, Ph.D.

Vyučující

Ing. Karel Horák, Ph.D.Ing. Jan Klečka