Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Algorithms (FEKT-CALG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-CALG - Algorithms, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit se s metodami dokazování správnosti programů a s tvorbou dokázaných programů.Seznámit se základními principy složitosti algoritmů.Seznámit se základními abstraktními datovýni typy a strukturami, naučit se je implementovat a používat. Seznámit se s principy dynamického přidělování paměti. Naučit se rekurzívní a nerekurzívní zápisy základních algoritmů. Naučit se vytvářet a analyzovat algoritmy vyhledávání a řazení.

Osnova

1. Základy algoritmického jazyka. Přehled datových struktur. Abstraktní datový typ a jeho specifikace. 2. Specifikace, implementace a použití ADT seznam. 3. Specifikace, implementace a použití ADT zásobník, fronta. Vyčíslení výrazů s použitím zásobníku. 4. ADT pole, množina, graf, binární strom. 5. Algoritmy nad binárním stromem. 6. Vyhledávání, sekvenční, v poli, binární vyhledávání. 7. Binární vyhledávácí stromy, AVL strom. 8. Vyhledávání v tabulkách s rozptýlenými položkami. 9. Řazení, principy, bez přesunu, s vícenásobným klíčem. 10. Známé metody řazení polí I 11. Známé metody řazení polí II, řazení souborů. 12. Rekurze, algoritmy s návratem. Dokazování správnosti programů, tvorba dokázaných programů.

Literatura

Honzík, J.,Hruška, T.,Máčel, M.: Vybrané kapitoly z programovacích technik, Ed.stř.VUT Brno,1991.Knuth, D.: The Art of Computer programming, Vol.1,2,3. Addison Wesley, 1968Wirth, N.: Alorithms+Data Structures=Programs, Prentice Hall, 1976Horovitz, Sahni: Fundamentals of Data Structures.Amsbury, W: Data Structures: From Arrays to Priority Queues.Cormen, T.H. ,Leiserson, Ch.E., Rivest, R.L.: Introduction to Algorithms.Aho A.V., Hoppcroft J.E., Ullman J.D.: Data Structures and Algorithms.Kruse, R.L.>Data Structures and Program Design. Prentice- Hall,Inc. 1984Baase, S.: Computer Algorithms - Introduction to Design and Analysis. Addison Wesley, 1998

Požadavky

Jsou požadovány znalosti na úrovni středoškolského studia.

Garant

prof. Ing. Jan M. Honzík, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Jan M. Honzík, CSc.