Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Electrotechnical Materials and Production Processes (FEKT-CEMV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-CEMV - Electrotechnical Materials and Production Processes, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty konkrétněji se strukturou a vlastnostmi vybraných elektrotechnických materiálů a způsoby jejich výroby, seznámit studenty se speciálními moderními technologickými postupy s vazbou na klasické technologie.

Osnova

Materiály v elektrotechnice - složení, struktura, klasifikace, použití. Řízení vlastností materiálů. Kompozity. Organické a anorganické izolanty, dielektrika. Plasty, elastomery, slídové výrobky, sklo, keramika (silikátová, oxidová, bezkyslíkatá), sklokeramika, tvrdé materiály.Plastikářské technologie. Výroba a opracování anorganických nekovových materiálů. Kovové materiály. Klasifikace, vlastnosti, použití. Materiály s fero- a ferimagnetickými vlastnostmi. Slinuté materiály. Zpracování kovů. Výroba drátů a fólií, kabelů a vodičů. Výroba materiálů pro plošné spoje. Polovodičové materiály - klasifikace, struktura, složení, vlastnosti. Polovodičové materiály - aplikační možnosti. Příprava polovodičových materiálů. Výroba základních polovodičových struktur. Povrchové úpravy, laky, spojování materiálů. Elektronové procesy, zdroje a účinky elektronového svazku a jeho využití. Iontové procesy, zdroje iontů, účinky a možnosti využití. Rentgenové procesy. Radiační technologie. Jaderné procesy a jejich aplikace, transmutace polovodičových materiálů. Laserové procesy, rozdělení laserů, vlastnosti a některé aplikace laserů. Ultraakustické procesy, zdroje ultrazvuku, využití účinků ultrazvuku. Elektroerozivní procesy a jejich využití.

Literatura

Jirák J., Rozsívalová Z.: Elektrotechnické materiály a výrobní procesy - laboratorní cvičení. Elektronická skripta 2003 (CS)Kazelle J. a kol.: Elektrotechnické materiály a výrobní procesy. Elektronická skripta 2003 (CS)SZE, S., M., KWOK, K.: Physics of Semiconductor Devices. Wiley - Interscience, A John Wiley & sons, Inc. Publication, ISBN-13: 978-0-471-14323-9 (EN)HWANG, J., S.: Environment-Friendly Electronics: Lead Free Technology, Electrochemical Publications Limited, 2001, ISBN 0 901150 401 (EN)Bouda, V., Hampl. J., Lipták,J.: Materials for electrotechnics. Vydavatelství ČVUT, Praha, 2000, 207 s. ISBN 80-01-02233-1. (EN)

Požadavky

Předpokládají se znalosti z předmětu BMTD - Materiály a technická dokumentace.

Garant

prof. Ing. Jiří Kazelle, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Jiří Kazelle, CSc.