Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Electrical apparatus (FEKT-CEPR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-CEPR - Electrical apparatus, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Poznat (popsat a vysvětlit) - základní jevy v elektrických přístrojích, - funkce a použití elektrických přístrojů nn, vn a vvn v elektrických obvodech.

Osnova

1. Základní funkce a namáhání přístrojů nn a vn.2. Zapínání elektrických obvodů.3. Tepelné účinky proudu.4. Silové účinky proudu.5. Vypínání obvodů bez el. oblouku. Elektrické výboje. Vypínací proces s el. obloukem. Zotavené napětí.6. Vypínání provozních a zkratových proudů.7. Elektrické kontakty.8. Elektrické přístroje bezobloukové (odpojovače, uzemňovače a zkratovače) a provozní (spínače, stykače, úsečníky, odpínače). Konstrukce a vlastnosti.9. Výkonové el. přístroje (pojistky, jističe, vypínače). Konstrukce a vlastnosti.10. Přístrojové transformátory a zapouzdřené systémy s SF6. Konstrukce a vlastnosti.11. Základy jištění elektrických zařízení v obvodech (pojistky, jističe, selektivita).12. Jištění el. vedení proti přetížení.13. Jištění el. vedení proti zkratu.Laboratorní cvičení:-Zapínání obvodu stejnosměrného a střídavého proudu (B),-Měření oteplení elektrického přístroje (D, M)-Stanovení parametrů zotaveného napětí při bezobloukovém vypínání RLC obvodu (D, M) .-Měření voltampérové charakteristiky stejnosměrného oblouku (B).-Měření na jističi (V),-Měření dynamické charakteristiky elektrického oblouku (B),-Měření charakteristiky tepelného relé (D, M)-Měření na proudovém chrániči (V),-Měření tahové charakteristiky elektromagnetu (D, M),-Jištění zařízení proti přetížení - práce s vypínacími charakteristikami (V, B),-Jištění zařízeni proti zkratu - práce s moderními prostředky (B, V)

Literatura

Browne,T.,E.: Circuit interruption,N.York,1984.

Požadavky

Student who will book this course should to know basic physical and electrotechnical priciples and mathematical operation.Atom. Electrical charges. Electrical field. Elementary electrotechnical laws (Coulomb, Ohm, Faraday, Kirchhoff). Magnetic field. Forces acting on charges and wires. Differential equation describing RL and RLC circuits. Elementary transient phenomena. Scalar and vector product. Goniometrical function. Integral function of one variable.

Garant

doc. Ing. Bohuslav Bušov, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Bohuslav Bušov, CSc.