Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Basics of programming - algoritms (FEKT-CIZP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-CIZP - Basics of programming - algoritms, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Naučit se analyzovat vybrané problémy a stanovit elementární algoritmy k jejich řešení. Seznámit se s principy a vlastnostmi vyšších programovacích jazyků a zvolený jazyk ovládnout na úrovni nezbytné pro implementaci algoritmů. Seznámit se s organizací dat při řešení problémů. Aktivně ovládnout základní algoritmy a umět je aplikovat v praktických problémech. Seznámit se s hodnocením složitosti algoritmů. Seznámit se s principy testování programů. Naučit se používat prostředky pro ladění programů. Naučit se dokumentovat obhajovat a prezentovat dosažené výsledky.

Osnova

Vlastnosti algoritmů, notace a zápis algoritmů. Techniky řešení problémů. Návrh a implementace algoritmů. Principy vyšších programovacích jazyků. Symboly, oddělovače, konstanty, identifikátory, proměnné, reprezentace čísel, návěští. Koncepce dat. Jednoduché datové typy. Výrazy a příkazy. Řídící struktury. Bloková struktura programu, rozsah platnosti identifikátorů. Funkce, parametry funkcí. Textové soubory, standardní vstup/výstup. Strukturované datové typy. Rekurze v programování. Typ ukazatel a dynamické proměnné. Spojové struktury. Základní metody řazení. Základní metody vyhledávání. Verifikace programů, ladění a dokumentace.

Literatura

Kadlec, V.: Učíme se programovat v jazyce C, Computer Press, Praha, 2002, ISBN 80-7226-715-9. Herout, P.: Učebnice jazyka C, Kopp, České Budějovice, 2003, ISBN 80-85828-21-9. Wirth, N.: Algoritmy a štruktúry údajov, Alfa Bratislava, 1988. Cormen, T., Leiserson, Ch., Rivest, R., Stein, C.:Introduction to Algorithms, Second EditionPublisher: The MIT Press; 2nd edition (September 1, 2001), ISBN: 0262032937Prezentace přednášek:http://www.fit.vutbr.cz/study/courses/IZP/private/

Požadavky

Jsou požadovány znalosti na úrovni středoškolského studia.

Garant

doc. RNDr. Jitka Kreslíková, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Jitka Kreslíková, CSc.