Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Communication systems (FEKT-CKSY)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-CKSY - Communication systems, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s obecnou strukturou analogových a digitálních komunikačních systémů, vysvětlit činnost jejich základních stavebních bloků a ukázat příklady typických současných systémů pro přenos audiosignálů, videosignálů a dat.

Osnova

1. Rozdělení a obecné schéma komunikačních systémů. 2. Zdrojové kódování řečových, obrazových a datových signálů. Kryptografie. 3. Kanálové kódování. Lineární kódy. Hammingovy, cyklické a konvoluční kódy.4. Modulace a detekce signálu v základním pásmu. Linkové kódy. 5. Přizpůsobený filtr. Potlačení mezisymbolových interferencí. Ekvalizace. 6. Modulace v přeneseném pásmu. Analogové modulace. Digitální modulace.7. Systémy s mnohonásobným přístupem. Metody multiplexování. 8. Komunikační kanál. Působení šumu. Únik. Diverzitní příjem. 9. Synchronizace kmitočtu a fáze nosné vlny. Symbolová a rámcová synchronizace. 10. Telefonní a radiotelefonní systémy. Technologie ISDN a DSL. 11. Bezdrátový přenos dat WLAN, WPAN, WWAN. Rádiové a televizní analogové vysílání. 12. Digitální rozhlas a televize. Družicové komunikační systémy. Optické komunikační systémy. 13. Transportní a přístupové datové sítě. Síťové prvky. Přenosové protokoly.

Literatura

COUCH, L.V. Digital and analog Communications. 6. vyd. Upper Saddle River, Prentice Hall, 2001 (EN)SKLAR, B. Digital Communications Fundamental and Applications. Upper Saddle River: Prentice Hall, 2001 (EN)

Požadavky

Jsou požadovány znalosti základů zpracování signálů a základů elektroniky.

Garant

prof. Ing. Aleš Prokeš, Ph.D.

Vyučující

prof. Ing. Aleš Prokeš, Ph.D.