Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Modelling and Computer Simulation (FEKT-CMPS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-CMPS - Modelling and Computer Simulation, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Navázat na základní znalosti z oblasti návrhu analogových obvodů, polovodičových prvků a mikroelektronických struktur. Zvládnutí problematiky počítačové analýzy a modelování prvků a obvodů.

Osnova

1) Modelování, analýza, simulace. Typy modelů, typy analýz. Nejčastější cíle analýzy elektronických obvodů.2) Softwarové nástroje pro simulaci. Popis možností dostupných analyzačních a simulačních programů.3) Struktura programů založených na symbolických algoritmech. Metody zadávání vstupních dat. Soubory podporující simulaci. Mechanismy výpočtů obvodových funkcí. Mechanismy získávání numerických výsledků.4) Struktura numerických simulátorů se zaměřením na OrCadPSpice. Filozofie modelování. Struktura vstupních souborů a jejich tvorba.5) Zásady tvorby netlistu. Modely základních obvodových prvků. Příkaz .model. Subobvody a práce s nimi.6) Základní typy analýz - rozdělení a vlastnosti. Syntaxe.7) Rozšiřující typy analýz - rozdělení a vlastnosti. Teplotní analýza - přehledově.8) Práce s postprocesorem PROBE.9) Analýza "Transient". Práce s počátečními podmínkami a stejnosměrným pracovním bodem. Hledání ustálených stavů. Fourierova analýza.10) Analýza "DC". 11) Analýza "AC". Šumová analýza.12) Rozšiřující analýzy podrobně.13) Konvergenční problémy a způsoby jejich překonávání. Práce s globálními podmínkami simulace. Práce s příkazem .NODESET.

Literatura

BIOLEK, D. Modelování a simulace v mikroelektronice. Elektronické učební texty, UMEL FEKT VUT v Brně, 2005. (CS)BIOLEK, D. Řešíme elektronické obvody aneb kniha o jejich analýze. BEN, technická literatura, 2004. ISBN 80-7300-125-X. (CS)VLADIMIRESCU, A. The SPICE Book. John Wiley & Sons, Inc., 1994. ISBN 0-471-60926-9. (EN)http://user.unob.cz/biolek (CS)

Požadavky

Student, který si zapíše předmět, by měl být schopen:- vysvětlit co je to lineární a nelineární elektrický obvod- vysvětlit pojmy počáteční podmínky, přechodný děj, ustálený stav- vysvětlit, jak se měří stejnosměrné charakteristiky nelineárních prvků- vysvětlit, jak se měří kmitočtové charakteristiky obvodů- popsat základní vlastnosti bipolárních a unipolárních tranzistorů- popsat základní lineární a nelineární charakteristiky operačních zesilovačů- nakreslit schémata základních zesilovačích struktur s operačními zesilovači a vysvětlit jejich funkci

Garant

prof. Ing. Dalibor Biolek, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Dalibor Biolek, CSc.