Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Management Minimum (FEKT-CPOM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-CPOM - Management Minimum, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit posluchače přehledově se základním právním rámcem podnikání dle živnostenského zákona a obchodního zákoníku v ČR. Seznámit posluchače s principy daňového systému ČR, jednotlivými druhy daní, základním principem podvojného účetnictví. Poukázat na některé podstatné rozdíly mezi účetním a daňovým pohledem na problematiku. Naučit studenty pracovat s časovou hodnotou peněz.

Osnova

Právní rámec podnikání v ČR, vztahy veřejnoprávní a soukromoprávní.Živnostenský zákon, členění živností, podnikání fyzické a právnické osoby,.Obchodní zákoník-podnikání, podnik, formy právnických osob, podklady pro cvičení. Vztah obchodního a občanského zákoníku. Daňový systém České republiky, druhy daní, způsoby stanovení výše daně a jejího výběru.Daň z příjmů fyzických osob, daňové odpisy.Zdravotní pojištění a pojistné na sociální zabezpečení.Daň z příjmů právnických osob.Daň z přidané hodnoty - základy fungování v ČR, dovoz, vývoz.Daň z přidané hodnoty - základy fungování v ČR a ve vazbě na EU. Spotřební daň a princip jejího fungování.Daň silniční, daň z nemovitostí a daně z převodu vlastnictví.Zobrazení ekonomických dějů v podniku pomocí účetnictví-základní pojmy.Základy finanční matematiky, časová hodnota peněz.

Literatura

Daňové zákony ČR, Živnostenský zákon, Obchodní zákoník - na úvodní přednášce budou sděleny odkazy, kde je možno najít potřebné a užitečné informace k probírané problematice na Internetu.LEGÁT, P. Podnikatelské minimum. Skripta FEKT VUT. ISBN MEL 123Kovanicová, D. Poklady skryté v účetnictví. Díl I. Polygon, Praha 2004.

Požadavky

Jsou požadovány znalosti na úrovni středoškolského studia.

Garant

doc. Ing. Pavel Legát, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Pavel Legát, CSc.