Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Radio Receivers and Transmitters (FEKT-CRPV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-CRPV - Radio Receivers and Transmitters, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty se strukturou, s popisem činnosti základních bloků a se základními parametry analogových a číslicových radiových komunikačních systémů, vysvětlit podstatu činnosti obvodů používaných v analogových a digitálních radiových systémech a ukázat příklady současných radiových systémů..

Osnova

1. Kmitočtová pásma. Základní koncepce přijímačů a vysílačů s analogovým a digitálním zpracováním signálů. 2. Parametry přijímačů a vysílačů a metody jejich měření. Vstupní obvody přijímačů.3. Směšovače (aditivní, multiplikativní, vyvážené). Oscilátory (LC, krystalové).4. Kmitočtové syntezátory, PLL, DDFS. Pásmové zesilovače. Mezifrekvenční filtry.5. Demodulátory AM, FM a PM. Demodulátory MQAM a MPSK.6. Pomocné obvody přijímačů, AVC, AFC. Rozhlasová stereofonie, kodéry a dekodéry. RDS.7. Selektivní výkonový zesilovač. Aktivní prvky. Pracovní třídy a režimy.8. Přizpůsobovací, transformační a vazební obvody. Širokopásmové výkonové zesilovače. 9. Modulátory AM, FM a PM. Modulátory MQAM a MPSK. Modulátory na principu DDFS10. Vysokofrekvenční výkonové zesilovače s vysokou účinností, třída D, E a F.11. Vzorkování pásmových signálů, A/D převodníky pro rádiové přijímače.12. Metody číslicového zpracování v radiotechnice (filtrace, demodulace, synchronizace). 13. Softwarový transceiver. Metody implementace. OFDM, digitální rozhlasové vysílání DAB-T, DRM.

Literatura

CHIEN, Ch. Digital Radio on a Chip. Kluwer Academic Publishers, Norwell 2000 (EN)ROHDE, U., BATEMAN, A., WHITAKER, J. Communications Receivers: Dps, Software Radios, and Design, 3rd Edition. McGraw-Hill 2001. (EN)

Požadavky

Jsou požadovány znalosti základů zpracování signálů a teorie elektronických obvodů.

Garant

prof. Ing. Aleš Prokeš, Ph.D.

Vyučující

prof. Ing. Aleš Prokeš, Ph.D.