Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Signals and Systems (FEKT-CSIS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-CSIS - Signals and Systems, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s nejčastějšími typy signálů a jejich základními vlastnostmi a ukázat analýzu systémů včetně principů působení systémů na signály.

Osnova

1. Úvod do teorie signálů a soustav, základní operace se signály v časové oblasti, harmonický signál, funkce sinc(x), výkon a energie signálů.2. Periodické a neperiodické signály, typické příklady, obdélníkové impulsy.3. Fourierova transformace, základní vlastnosti, spektrální funkce vybraných signálů.4. Korelace a konvoluce, vlastnosti, praktické aplikace, vzájemný vztah.5. Systémy se spojitým časem, Laplaceova transformace, přenosová funkce.6. Analýza systémů se spojitým časem, lineární a nelineární systémy.7. Převody mezi analogovými a digitálními signály, vzorkování, rekonstrukce signálu ze vzorků.8. Diskrétní Fourierova transformace, použití DFT, princip výpočtu FFT.9. Systémy s diskrétním časem, prvky diskrétních systémů, charakteristiky.10. Analýza systémů s diskrétním časem, testovací signály.11. Signály v náhodných procesech, stacionarita a ergodicita.12. Signály a soustavy pro přenos dat v komunikacích, modulace a demodulace.13. Příklady zpracování signálů v multimédiích, lékařství a bezpečnostní oblasti.

Literatura

MITRA, S. K. Digital signal processing. A computer-base approach. New York: The McGraw-Hill Companies, 2011. (EN)KAMEN, E. W., HECK, B. S. Fundamentals of Signals and Systems. Englewood Cliffs: Prentice Hall, 2007. (EN)

Požadavky

Jsou požadovány znalosti bakalářské matematiky (derivace, integrály, řešení rovnic, základy pravděpodobnostní analýzy, statistická rozložení).

Garant

prof. Ing. Milan Sigmund, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Milan Sigmund, CSc.