Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Reliability in Electrical Engineering (FEKT-CSPE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-CSPE - Reliability in Electrical Engineering, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámení studentů s problematikou spolehlivosti elektrotechnických výrobků a základy zálohování.

Osnova

Úvod do problematiky. Základní pojmy. Spolehlivost prvků a systémů. Klasifikace systémů. Klasifikace poruch podle příčin vzniku, časového průběhu a stupně poruchy. Základy statistiky. Rozdělení náhodné proměnné a jejich využití ve spolehlivosti. Spolehlivost neopravovaných výrobků. Pravděpodobnost bezporuchového provozu. Pravděpodobnost poruchy. Hustota poruch, intenzita poruch. Střední doba bezporuchového provozu. Vztahy mezi charakteristikami spolehlivosti. Spolehlivost soustav. Zálohování. Aktivní, pasivní zálohování systémů. Standardizace. Statistická kontrola jakosti výrobních procesů. Mezinárodní standardizace. Zavádění systému jakosti ISO 9000. Defekty ve výchozích materiálech a jejich vliv na konečné vlastnosti prvků. Defekty iniciované technologií výroby. Mechanismy a kinetika dějů stárnutí a znehodnocování. Interakce mezi exploatačními podmínkami a elektrotechnickým zařízením. Komplexní, dílčí a modelové namáhání a jeho vztah ke znehodnocování. Teplotní stárnutí. Působení vlhkosti. Stárnutí elektrickým polem. Mechanické znehodnocování. Působení chemicky agresivních prostředí. Korozní znehodnocování. Kinetika degradačních dějů při působení degradačních činitelů. Diagnostika materiálů, prvků a systémů. Destruktivní, potenciálně destruktivní a nedestruktivní metody. Strukturální metody. Elektrické metody. Ostatní fyzikální metody.

Literatura

Hauschild-Mosch:Statistik fur Elektrotechniker, Berlin (DE)Montgomery, D. C.. Introducion to Statistical Quality Control. John Wiley, New York, 1996

Požadavky

Žádné.

Garant

Ing. Helena Polsterová, CSc.

Vyučující

Ing. Helena Polsterová, CSc.