Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Energy use (FEKT-CUEE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-CUEE - Energy use, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty se základy spotřeby elektrické energie a s aplikacemi v oblastech spotřební elektroniky, elektrotepelné techniky, světelné a osvětlovací techniky a elektrických pohonů v rozsahu potřebném pro obor silnoproudé elektrotechniky a elektroenergetiky.

Osnova

Úvod do užití elektrické energie. Aplikační sféry. Užití a spotřeba elektrické energie, skupiny a skladba spotřebičů. Elektrické spotřebiče, typy zátěží.Elektronické spotřebiče. Spínané napájecí zdroje.Světelná technika a osvětlování. Vlastnosti a parametry světla. Světelné zdroje.Svítidla. Funkce, požadavky, konstrukce, vlastnosti svítidel, třídění svítidel.Návrh osvětlovacích soustav. Výchozí podklady, výpočty, provoz a údržba.Elektrotepelná technika a zařízení. Základní definice tepelných veličin, přenos a šíření tepla.Základní principy přeměn elektrické energie na elektrotepelnou energii. Technické aplikace jednotlivých přeměn. Odporové ohřevy. Přímé a nepřímé odporové ohřevy. Odporové svařování.Obloukové teplo. Obloukové pece, sváření obloukem.Indukční ohřevy.Mikrovlnné ohřevy. Elektrotepelná technika budov - vytápění budov. Pohony a jejich aplikace. Střídané a stejnosměrné pohony s měniči. Střídavá a stejnosměrná trakce.

Literatura

Elektrowärme in Theorie und Praxis,Girardet, Essen (DE)David DiLaura, Kevin Houser, Richard Mistrick, Gary Steffy. The Lighting Handbook 10th Edition. IESNA:2013, 1382 pp., ISBN 978-0-87995-241-9 (EN)

Požadavky

Jsou požadovány znalosti na úrovni elektrotechniky a fyziky 2. ročníku a základní znalosti vlastností materiálů, výkonové elektroniky a elektrických strojů a přístrojů.

Garant

doc. Ing. Jiří Drápela, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Jiří Drápela, Ph.D.