Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět High Frequency Techniques (FEKT-CVFT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-CVFT - High Frequency Techniques, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty se základními vysokofrekvenčními obvody.

Osnova

1) Zisk a úroveň signálu (úvod do počítání v decibelech). Sériový a paralelní rezonanční obvod.2) Parametry součástek RLC z pohledu vf. signálu. Transformační vlastnosti paralelního rezonančního obvodu.3) Vázané rezonanční obvody. Filtry se soustředěnou selektivitou. Výkonové a impedanční přizpůsobení (L-článek, T-článek, PI-článek).4) Děliče a slučovače vf. signálu. Vysokofrekvenční přepínače a atenuátory.5) Linearizovaný model tranzistoru. Popis linearizovaného vysokofrekvenčního tranzistoru (zesilovače) pomocí s-parametrů. Obvody nastavení pracovního bodu.6) Stabilita tranzistoru (zesilovače) - kritéria stability, kružnice stability. Provozní, výkonový, dostupný zisk - kružnice konstantního zisku.7) Šum a jeho definice, šumová teplota, šumové číslo. Šumové přizpůsobení. Kaskádní řazení obvodových bloků z pohledu šumových vlastností.8) Úzkopásmový a širokopásmový zesilovač. Nízkošumový zesilovač.9) Velkosignálový zesilovač. Pracovní třídy zesilovačů. Hlavní parametry - dynamický rozsah, bod zahrazení, jednodecibelová komprese. Intermodulační zkreslení.10) Směšovač - produkty směšování. Parametry směšovačů - konverzní zisk/ztráty, dynamický rozsah. Základní zapojení pasivních a aktivních směšovačů.11) Stabilita a přesnost kmitočtu, fázový šum. Podmínky vzniku oscilací. Oscilátory s tranzistorem - základní typy zapojení. Pevné a přeladitelné oscilátory.12) Fázový závěs PLL. PLL syntezátory. Přímá číslicová syntéza DDS.

Literatura

RADMANESH, M., M. RF & Microwave Design Essentials. AuthorHouse 2007. (EN)RADMANESH, M., M. Advanced RF & Microwave Circuit Design. AuthorHouse 2010. (EN)

Požadavky

Jsou požadovány znalosti na úrovni středoškolského studia.

Garant

Ing. Tomáš Urbanec, Ph.D.

Vyučující

Ing. Tomáš Urbanec, Ph.D.