Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět HF techniques and antennas (FEKT-CVST)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-CVST - HF techniques and antennas, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Vysvětlit principy vyzařování a šíření EM vln. Popsat důležité typy antén a jejich parametry. Seznámit studenty se symetrizačními a přizpůsobovacími obvody. Popsat základní vf. obvody (do 1 GHz). Popsat základní mikrovlnné obvody (nad 1 GHz). Seznámit studenty s komerčními programy pro modelování vf. obvodů a antén.

Osnova

1 Úvod do vf a mikrovlnné techniky2 Vysokofrekvenční obvodová technika 2.1 Základní prvky a obvody 2.2 Zesilovače 2.3 Směšovače 2.4 Oscilátory 2.5 Modulátory 2.6 Demodulátory 2.7 Frekvenční syntezátory3 Teorie elektromagnetického pole 3.1 Elektromagnetické pole 3.2 Maxwellovy rovnice 3.3 Rovinná a kulová vlna v homogenním prostředí4 Antény a šíření elektromagnetických vln 4.1 Vlny v reálném terénu 4.2 Antény: teoretický základ 4.3 Technický návrh antén 4.4 Mikrovlnné antény5 Vedení 5.1 Základní poznatky z teorie vedení 5.2 Praktické poznatky o vedeních6 Mikrovlnná technika 6.1 Mikrovlnná vedení 6.2 Aktivní a pasivní mikrovlnné obvody 6.3 Komerční programy pro návrh mikrovlnných obvodů

Literatura

GUPTA, K. C., GARG, R., BAHL, I., BHARTIA, P. Microstrip lines and slotlines. 2nd ed. Norwood: Artech House, 1996. (EN)JORDAN, E. C., BALMAIN, K. G. Electromagnetic waves and radiating systems. 2nd ed. Englewood Cliffs: Prentice-Hall, 1968. (EN)

Požadavky

Jsou požadovány znalosti na úrovni středoškolského studia.

Garant

prof. Ing. Miroslav Kasal, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Miroslav Kasal, CSc.